"Считаме, че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийския районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български символи и ценности."

Това пише в отворено писмо на говорителя на съдийската колегия на ВСС Цветинка Пашкунова, адресирано до "г-н Недялко Недялков, управител и собственик" и "г-жа Звездомира Мастагаркова" - главен редактор на "Пик".

ВСС излезе с писмото, след като от СРС, Съюза на съдиите и АЕЖ-България изразиха възмущение от поредица публикации, уронващи достойнството и нападащи в познатия стил съдия Силвия Хазърбасанова, която осъди на първа инстанция "Пик" по иска на Емил Джасим, когото там наричат "леке" и т.н.

В резултат самата съдийка се прочете като "същество" и отнесе канонада в определен цвят от въпросната "агенция", която обаче не е подписала дори пожелателния Етичен кодекс на българските медии. В писанията има несвързани бълнувания за "Америка за България" и Сорос, водейки потока на мисълта към съдиите.

"От името на членовете на Съдийската колегия на ВСС на Република България се обръщам към вас с призив за предприемане на незабавни мерки, с които да се преустанови нагнетяването на напрежението в общественото пространство.

Изразяваме своята тревога от създалата се ситуация и отправяме към Вас и всички български медии апел да не допускаме постановяването на съдебен акт, невлязъл в сила и подлежащ на инстанционен контрол, да се превръща в повод за неконтролируеми обществени настроения, които ескалират през последните дни", пише в становището на ВСС.

Съветът нарича недопустимо това, че български съдия е решил по съвест нещо да се превръща в "повод и средство за личностна разправа".

Ето и цялото обръщение:

Същевременно от съобщение на "Пик" вчера става ясно, че агенцията ще брани Апостола Васил Левски.

"Протест в защита на Апостола Васил Левски и на свободното слово свиква Информационна агенция ПИК. Той ще се проведе в 11 ч. на 15.05.2018 г. – идния вторник, пред сградата на Висшия съдебен съвет на ул. „Екзарх Йосиф” 12 зад Централни хали.”

Във вторник заседава съдийската колегия - така няма опасност да се развали настроението на някои други, заседаващи в сряда и четвъртък.