На НАТО му е необходимо да демонстрира единство в противопоставянето с Русия, която "разбира само от сила", обяви бившият командващ сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

"Русия е голяма държава с голяма история, но хората й разбират само от сила. Ако нашият Алианс не демонстрира единство и решимост, то ние само ще поощряваме тяхната агресия", коментира генералът в интервю за полския тв канал TVN24.

Според него Москва си е поставила за цел да подрива принципите на Евросъюза и НАТО и да убеждава членовете на Северноатлантическия съюз в неспособността на организацията да ги защитава.

"Това значи, че си имаме работа с хибридна война, дезинформация, ядрена заплаха и кибертерористични атаки", подчертава Ходжис, цитиран от РИА Новости.

Генералът изтъква, че Русия счита за свое задължение защитата на руснаци в чужбина, което може да послужи като повод за светкавична агресия в Балтийските страни или в Плоша, например.

"Как можем да предотвратим извършването от Русия на подобна грешка? Алиансът се старае да увеличи скоростта за ответна реакция. Това, което прави Полша за модернизиране на армията си, увеличава общите възможности за защита. Ние сме длъжни да покажем на Русия, че можем да се местим бързо и бързо като тях. И след това вече може да имаме с тях отношения, каквито бяха по времето на студената война", категоричен е генерал Ходжис.