Към 12:00 часа се съобщава, че Боян Петров не е бил открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма, пише bTV. По-рано Деян Петков от екипа на алпиниста Боян Петров разкри, че в Лагер 2 са открити две добре поставени палатки. Шерпите пък се предвижвиха натам, за да направят оглед.

По-рано днес Йогеш Сапкота, маркетинг директор на Simrik Air, който координира спасителната акция по въздух и земя от Непал разкри, че няколко "подозрителни обекта" и палатка са били забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма. След това тази информация бе отречена от Деян Петков. Ако в действителност палатка в Лагер 3 не е открита, то това означава, че алпинистът или я е взел със себе си, или е била издухана от вятъра. 

Спасителите от вертолетите, излетели миналата нощ наше време (2:30 часа българско, 5:30 непалско), са огледали района около лагерите 2 и 3. Те са прекратили операцията и са се върнали в Катманду. Евентуално ще излетят отново на 13 май, когато се очаква времето да е по-благоприятно.

Сред спасителите вече има и двама българи - Кирил Петков и неговия баща, те заминаха за Непал, за да търсят Боян Петров.

Хеликоптерите включваха екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери. Спасителната акция с вертолетите трябваше да започне вчера, но това не стана - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер 1, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднено заради лошото време.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви вчера на пресконференция китайският посланик Н. Пр. Джан Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите.