„Тези дни Европа ще вземе решение за така наречения "пакет за мобилност" и това е избор и за България дали ще защитим националния си интерес или отново ще бъдем послушните, които ще се задоволим с едно "мон шери" или "скъпи Бойко", каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред Националната конференция на Младежкото обединение в БСП, която се проведе в София.

"Колко струва това "мон шери" - да заличиш цял транспортен бранш на една страна. Вчера, в парламента нашите опоненти казаха: "Днес правителството и Бойко Борисов пишат историята".

Добре. Ако правителството и Бойко Борисов днес защитят българския национален интерес и спрат този дискриминационен и несправедлив "пакет за мобилност", аз ще съм първата, която ще го поздрави и ще му стисне ръката, но се съмнявам", каза Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Лидерката на БСП обвини ГЕРБ, че са пропуснали времето, в което можеше да се обърнат към румънското, гръцкото, полското, испанското и португалското правителства и да намерят съмишленици.

Корнелия Нинова припомни, че преди година е казала: "Не искаме да ни продавате второ качество храна, защото не сме второ качество народ в Европа".

"Помните ли каква лавина охулване се изля върху БСП, как бяхме наричани "антиевропейци", "хора, които искаме да извадим България от европейското и бъдеще". Цялата кампания се съсредоточи върху това. Помните ли преди една година, когато казахме: "Ние искаме да сме равни на другите Европейски народи, не искаме да сме задния двор на Европа". Така скочиха десните, че дори доведоха г-н Лопес от Европа да се изправи в кампанията пред българския народ и да каже: "Не гласувайте за БСП, защото Европа няма да ги подкрепи".

Нинова заключи, че днес ЕК приема директиви против двойните стандарти в храните и „всички европейски лидери, еврокомисари и премиери, на общи форуми се събират, за да решават как да спрат двойния стандарт в храните".

"Защо ви връщам към тези дни - за да ви дам кураж, да ви дам смелост. Не се страхувайте да бъдете първи! Върху вас ще се изсипе много негативизъм, ще ви хулят, ще чуете и ще прочетете за себе си неща, които никога не сте си и помисляли, че са ви се случвали. Не се огъвайте! Продължавайте!", посъветва Нинова младите социалисти.