Певицата Нета от Израел е победителката за 2018 г. на „Евровизия". Първото място бе спечелено със закачливата поппесен „Toy“ (Играчка), 20 години след като страната оглави музикалния конкурс с изпълнение на Дана Интернешънъл. Нета триумфира на финала в събота, 12 май, в португалската столица Лисабон.

„Благодаря ви, че избрахте различието! Благодаря, Лисабон! Следващия път ще се видим в Израел“, заяви през сълзи Нета, преди да изпълни отново песента си.

Нета стъпи на върха с 529 точки.

Това е четвърта победа на Израел на "Евровизия".

Песента „Toy“ е вдъхновена от движението #MeToo. В медиите я нарекоха „пилешка" песен заради звуците, които издава изпълнителката – така, според нея, звучи страхливецът.

25-годишната Нета е част от военноморска група, когато се явява на конкурса „Евровизия“ в страната си и печели правото да я представи в Лисабон.

Второто място тази година е за Кипър с песента „Fuego“, която според мнозина в България доста напомня на парчето „If Love Was a Crime“, с което Поли Генова стана четвърта на „Евровизия 2016“.

Трета стана Австрия.

България зае 14-о място с песента „Bones“ (Кости) на сборната формация „Equinox“, създадена специано за конкурса. В групата са Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.

Миналата година Кристиян Костов стигна до втората позиция на „Евровизия“.

По време на изпълнението на СюРи от Великобритания мъж изскочи на сцената, отне микрофона ѝ и извика в него нещо, от което се чу „нацисти“ и „британските медии“. Охраната го отстрани, а на СюРи за секунди бе осигурен друг микрофон, за да довърши песента си. Британката запази присъствие на духа. По-късно организаторите съобщиха, че на СюРи е дадено правото отново да изпълни песента си в края на конкурса, т. е. след Италия, но от лагера на британците са преценили, че не е необходимо.

 

"Площад Славейков"