"Върхът днес няма да се изкачва." Това съобщи във фейсбук жената на Боян Петров Радослава Ненова. Решението е било нейно, за да не се рискува животът на участниците в спасителната акция.

Предвижда се спасителната акция по издирването на алпиниста да продължи и днес, само наземно в снега и възможни ниши, това съобщи компанията Simrik Air, която управлява операцията по въздуха и координира действията на алпинисти и шерпи. Петров изчезна преди повече от 10 дни в подножието на 8-хилядника Шиша Пангма. Оттогава от него няма и следа, а за жалост това се установи и вчера, когато два хеликоптера летяха няколко часа над лагерите 2 и 3, в които достигнаха и наземните спасители.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив ... ", написа Ненова.

И добави:

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината."

Тя благодари за всички положение усилия.

"Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването оттук насетне са техни", казва Ненова.

"Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!"