Освен инсулинови инжекции в лагер 3 по пътя към връх Шиша Mангма са били открити тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад. Установено е, че вещите принадлежат на алпиниста ни Боян Петров, който изчезна в района на 3 май при опит да покори осемхилядника. Все още не е ясно дали спасителните екипи ще се опитат да стигнат самия връх днес.

Това стана ясно днес от думите на китайския посланик у нас Джан Хайджоу, който бе гост на сутрешния блок на бТВ. 

На 12 май група А след 13-часово изкачване точно в 12:50 ч е успяла да пристигне до лагера на 7300 метра надморска височина. В лагер 3 са намерили тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад, инжекции за инсулин. Оказва се, че всички тези вещи са на Боян Петров, каза дипломатът.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили от лагера нагоре, а от група Б са тръгнали на издирване от лагер 2 на 6800 метра нагоре. Внимателно са претърсили по пътя всяка цепнатина в скалите.

В 17:30 ч. следобед група А е достигнала до мястото на височина 7950 метра, близо до върха, който е на 8017 метра. Но времето се влошило, а видимостта е била по-малко от метър. По съображения за собствената си сигурност са решили да се оттеглят към лагера. По план те ще се опитат да се качат на върха, но, разбира се, това зависи от времето, посочи посланикът. И допълни:

"В същото време получихме информация и от българската страна, че заради сигурността на спасителите няма да се изкачват на върха. Преценяваме ситуацията, за да изготвим най-ефективен план за издирването."

Джан Хайджоу не посочи кога операцията по издирването ще бъде прекратена. Това зависело от конкретната ситуация. Той показа в реално време и снимка от района на Шиша Пангма, от която стана ясно, че условията в момента са изключително сурови.

Ще се проверяват още веднъж "черните точки", открити по въздух от хеликоптера, даде заявка още посланикът. 

Деян Петков от екипа на Боян заяви малко по-рано, че два екипа ще слязат от лагер 3 към лагер 2, за да направят оглед на района. Но никой няма да се изкачва на върха.

"Не е вярно, че ще се изкачват към върха днес. Няма непроверено място над лагер 3, били са на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с него", посочи Петков. Въпреки че според китайския посланик видимостта е била лоша."

Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша Пангма, да се отправят към върха, съобщи обаче Нова тв рано тази сутрин, което се покрива с казаното от китайския посланик.

Според координатори на спасителната акция има хора по целия маршрут. Хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

В неделя жената на Боян Петров - Радослава Ненова, призова издирването да приключи при риск за живота на спасителите, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха.