Китайската национална ядрена корпорация има интерес за сътрудничество с България по проекта АЕЦ "Белене". В момента се водят разговори със "съответните български ведомства" за измеренията на това сътрудничество. 

Това потвърди в ефира на бТВ китайският посланик у нас Джан Хайджоу. Той обаче не даде никаква конкретика по разговорите, нито отговори дали китайската компания си представя строежа на втора атомна централа у нас като частен проект или като съвместен с България. Става въпрос за Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Преди ден лично премиерът Бойко Борисов най-после обяви, че до дни Министерският съвет ще внесе в Народното събрание предложение за отмяна на мораториума за строеж на "Белене". Той бе приет от парламента през 2012 г. по предложение на първия кабинет "Борисов" и известно време се смяташе за нещо като финал на сагата с втората атомна централа.

Самият Борисов силно се ядосваше, когато бившият енергиен министър в първия му мандат Трайчо Трайков обявяваше, че той е спрял проекта, наричан и от представители на ГЕРБ "далавера на хилядолетието" - например от наследника на Трайков, сега председател на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. Тогава премиерът твърдеше, че той лично е прекратил проекта.

По думите на Бойко Борисов от вчера решението за отмяна на мораториума за строителство ще бъде взето скоро, за да може да се водят реални преговори с потенциалния инвеститор от Китай. Според премиера Народното събрание трябва да даде този мандат.

До момента България е инвестирала над 3 млрд. лв. за прословутия проект, а на площадката в "Белене" стоят двата руски реактора, които страната ни бе поръчала за централата, преди проектът да бъде прекратен. Първоначално представителите на правителствата на Бойко Борисов говореха за вариант реакторите да бъдат продадени. После се заговори за пренасочването им към АЕЦ "Козлодуй", а след това започнаха анонсите, че "Белене" може да възкръсне като приватизиран частен проект, като строеж със стратегически инвеститор, но без държавни гаранции и т.н. Периодично се появяваше някой инвеститор, като най-пресният интерес е от въпросната Китайска национална ядрена корпорация.

Преди месец по искане на БСП, но с гласовете и на ГЕРБ, Народното събрание задължи Министерския съвет да реши до лятото какво се случва с проекта. До момента няколко проучвания на енергийния пазар у нас показват, че България няма нужда от "Белене" и втора ядрена централа. 

 
Неотдавна премиерът Борисов пък лансира и друг вариант - "Белене" да се реализира като "балкански проект" на страните от региона и дори обяви, че ще предложи този план на Владимир Путин. Това се случи преди поредната поява на инвеститори от Китай, актуална в момента.

Бившият депутат, сега член на експертния съвет по енергетика на "Демократична България" Мартин Димитров припомни днес, че през 2012 г. и самият Борисов е мотивирал прекратяването на "Белене" с научните данни, налични още от 1990 г., че прощадката, избрана за строеж на ядрена централа, е в сеизмична зона. Димитров днес попита как сеизмичността се се променила, че няколко години по-късно премиерът отново говори за рестарт на "Белене".

Енергийният експерт Иван Хиновски - председател на Българския енергиен форум - също потвърди тази сутрин пред бТВ, че отмяна на парламентарния мораториум за строеж на "Белене" ще позволи преговори с инвеститори, защото досега е бил пречка.

"За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това обаче внася сериозен смут в нашите ядрени редици, в лобистите, защото изведнъж се явява несистемен играч. Очаквам скандали", прогнозира още Хиновски.

Според него няма връзка с руските компании, а по-скоро китайската компания ще се базира изцяло на свой опит и финансиране и няма да търси местни лобита за една или друга инженерна услуга.

По думите на Хиновски в този проект в никакъв случай не трябва да има нито държавна гаранция, нито да бъде допуснат дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията.

"По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология", коментира председателят на Българския енергиен форум.

Хиновски добави, че всъщност страната ни няма нужда от никакво ново "Белене" до 2030-2035 г., а проектът ни е натрапен от закупеното оборудване, с което се чудим какво да правим.