Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

Той уточни, че тази цена е два пъти по-висока, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ. Но тя е повече от два пъти по-висока и от цената, по която АЕЦ "Козлодуй" продава произвеждания от нея ток.

Иванов допълни, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности. Според него тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.

Председателят на КЕВР даде за пример, че производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че с около 46% е намаляла цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.

Иванов смята, че докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава.
Според него тези всички тези факти затвърждават убеждението, че ЕС е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

България е сред отличниците в тази сфера - страната ни е една от трите държави в ЕС заедно с Румъния и Хърватия, преизпълнили изискванията за въвеждане на определен дял на ВЕИ енергията в общия потребителски микс - над 18.2%. Причината за това е бумът на ВЕИ-та по време на тройната коалиция и в първите две години от кабинета "Борисов-1" - заради субсидираните цени на зелената енергия и фиксираната стойност, по която ги изкупува държавата.

Рестарт на АЕЦ "Белене"

След като през март 2012 г. Народното събрание спря проекта за АЕЦ "Белене" по предложение на първия кабинет на Бойко Борисов, днес третото правителство, ръководено от него, ще внесе искане за отмяна на това решение, което Борисов кой знае защо нарича мораториум. Като причина за рестарта на проекта се сочи руското оборудване за АЕЦ "Белене", поръчано по време на кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, без да има договор за строителството на Втора атомна, заради което България беше осъдена от руската корпорация "Росатом".

Наложи се да го платим и да го приберем на площадката, в която до момента са вложени над 3 милиарда лева. Този аргумент стана опорната точка на управляващите, макар в първия мандат на Борисов АЕЦ "Белене" да беше "гьол". 

Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в проекта АЕЦ "Белене" е тази централа да бъде построена, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Сочи, където се провежда международният форум "Атомекспо".

"Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. да не е на площадката на АЕЦ "Белене" проектът, това означава, че трябва да отпишат автоматично активите на НЕК, близо 1.3 милиарда, които представляват разходите в инфраструктура, разход по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока, максимално използване на всичко онова, което притежаваме по проекта с цел, разбира се, защита на нашите национални интереси, на енергийната ни сигурност", заяви Петкова.

По думите й и според скорошни изявления на Бойко Борисов, до дни - вероятно още тази седмица, правителството ще поиска от парламента мандат за осъществяването на проекта, като идеята е централата да бъде изградена на пазарен принцип и без държавна гаранция. Според Теменужка Петкова, ако бъде даден мандат за АЕЦ "Белене", още до края на годината може да започне процедурата за избор на стратегически инвеститор или инвеститори на централата.

Почти сигурно е, че правителството няма да има проблем при гласуване на отмяна на решението за спиране на проекта в парламента. Депутатите от БСП отдавна настояват за строителството на Втора атомна, "Воля" почти сигурно ще ги подкрепят, а вероятно и "Атака" и ВМРО, които вече дадоха подкрепа за проекта. Тепърва ще стане ясно дали има промяна в позицията на ДПС, които открай време твърдят, че проектът е неефективен и представлява риск за националната сигурност. 

"ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ "Белене" и ще бъде предложена да стане обща за коалиция "Обединени патриоти". Интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор", се казва в изявление на "воеводите".

От ВМРО очакват правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите, се казва още в позицията. Дали и партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, ще я подкрепи, ще стане ясно тази седмица.