Работещите във финансово закъсалата болница "Христо Ботев" във Враца са получили днес възнагражденията си за февруари. Това стана ясно след посещението на зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева във врачанското лечебно заведение, въпреки че посрещането й не е било дружелюбно. БНТ съобщи, че с пристигането на зам.-министърката по нея са полетели сурови яйца. Има и кадри от размазани яйца по пода на болницата. Медици и персонал носеха и баджове с надпис "Г-жо Начева, не ви вярваме".

След като обстановката се е поуспокоила, Начева е представила новия директор на здравното заведение. Тя обяснила на персонала, че болницата няма да се затваря. Кризата обаче се задълбочава, тъй като медиците масово напускат работа. Затворени са 5 отделения, от няколко дни не работи реанимацията, което прави невъзможна дейността на хирурзи, ортопеди, гинеколози, съобщи още БНТ. Проблем има и в спешното отделение на болницата - след поредния напуснал лекар вече няма достатъчно медици, за да се направи график за дежурствата.

От здравното министерство обаче обещават, че проблемите на болницата във Враца, която има дългове за милиони, ще бъдат решени и призоваха медиците да се върнат по работните си места.

"Предлагаме хората да се върнат на работа, Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в изплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари", заяви Жени Начева.

По думите на зам.-министърката възстановяването на 24-часовия режим на работа на лечебното заведение е условие за изпълнение на поетите от министерството ангажименти. Става дума и за медиците, които в момента са в отпуск.

Иначе здравното министерство си е поставило за цел до края на юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения. Ведомството вече е успяло да се договори с кредиторите на болницата, което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно.