Руската агресия срещу Украйна доведе до призиви към НАТО да бъде по-добре подготвена за противодействие на подобни изненадващи нападения.

Напълно съм съгласен с тях. От самото начало оприличих тази криза с обаждане за събуждане на алианса и за всички, които са убедени, че Европа е неделима, свободна и живее в мир.

На фона на задълбочаващата се криза някои обвиняват НАТО или че е твърде незаинтересована, или че е твърде войнствена. Нито едното, нито другото е вярно. Съюзът продължава да върши работата си и да поддържа сигурността на съюзниците. Но точно тук бихме могли да направим повече.

НАТО не е солов играч. Това е алианс от 28 суверенни държави и всички наши решения се вземат с консенсус. Понякога това може да отнеме време и да доведе до разочарования. Но заедно сме много по-силни, отколкото някой от нас би могъл да бъде поотделно. И днес, когато сме изправени пред най-голямото предизвикателство след края на студената война, очаквам всички съюзници да направят повече за съвместната ни сигурност.

Дори след падането на комунизма НАТО положи усилия да се ангажира с Москва, като й предложи по-силно сътрудничество по повече въпроси, отколкото на която и да било страна извън пакта, както и стремеж към стратегическо партньорство.

Отговорът на Русия бе да загърби правилата, да разпали конфликт в Молдова, Грузия и Украйна и да отправи предизвикателство към световния ред, основан върху тези правила. Свързаните с Русия сепаратисти са замесени в трагичния полет 17 на Малайзийските авиолинии. Такова поведение направи света по-опасно и по-непредсказуемо място.

НАТО даде мигновен отговор на незаконния опит за анексиране на Крим. Прекъснахме всякакво практическо сътрудничество с Русия, но в същото време държим отворени дипломатическите канали за диалог. Засилихме сътрудничеството ни с Украйна. И предприехме незабавни мерки да увеличим бойната ни готовност с повече кораби в морето, повече самолети в небето и повече учения на земята.

Съюзниците от НАТО далеч не са пасивни. Те увеличиха повече от два пъти присъствието на бойни самолети над прибалтийските държави и започнаха разузнавателни полети над Полша и Румъния. Пратихме повече кораби в Черно и Балтийско море. И провеждаме серия от учения в целия регион. Всички 28 съюзника допринасят за усилването на колективната отбрана, като така показват единството и решимостта на НАТО.

Надигащата се Русия не е единственото ни предизвикателство. Изправени сме пред редица кризи от Северна Африка до Близкия изток и Кавказ. Като се започне с противоракетната отбрана и се свърши с разузнаването, съюзниците от НАТО здраво работят, за да сме сигурни, че разполагаме с всичко необходимо, за да се изправим срещу предизвикателствата към сигурността през XXI век, и да поддържаме най-мощния военен алианс, който  светът някога е познавал. Когато казваме, че НАТО се отбранява по принципа "един за всички, всички за един", ние имаме предвид точно това.

Точно след месец на срещата на НАТО в Уелс ще вземем важни решения, за да направим нашия алианс още по-подготвен, по-бърз и по-гъвкав. Ще приемем план за действие, за да засилим нашата готовност така, както ни го препоръча миналата седмица Комитетът за отбрана към британската Камара на общините. (Докладът отчете, че НАТО не е добре подготвена за евентуална изненадваща руска атака срещу някоя членка на пакта - б.р.). Внимателно обмисляме как да използваме по най-добрия начин нашите сили за отбрана и сдържане. Обсъждаме мерки за подкрепления, включително предварително разполагане на оборудване. Преразглеждаме плановете ни за отбрана, оценките на заплахите, споразуменията за споделяне на разузнавателни данни, действията за ранно предупреждение и планирането за отговор при кризи.

Разработваме ново разписание на ученията на повече места, с използване на повече от когато и да било форми на защита - от танковете в Полша до киберотбраната в Естония и комбинираните операции в Испания и Италия.

Искаме да засилим още повече нашите многонационални сили, чиято задача е да се намесят бързо при всякакъв вид криза където и да било. Същевременно седем съюзника начело с Великобритания създават съвместен експедиционен корпус. Дания, Германия и Полша започнаха работа за усилване на бойната готовност на многонационалния корпус, базиран в полския град Шчечин. Чрез всичко това ще бъдем в състояние да отговорим по-бързо на предизвикателствата в региона, включително там, където предупредителните сигнали са слаби.

Бойната готовност обаче изисква ресурси и силна политическа воля. През последните пет години съюзниците от НАТО намалиха средно с по 20 на сто разходите си за отбрана. Русия пък увеличи своя военен бюджет с 50 на сто. Докато САЩ и някои европейски съюзници, включително Великобритания, направиха значителни инвестиции в модернизирането на своите армии, други трябва да направят повече.

На фона на нашите възстановяващи се икономики трябва да обърнем тенденцията на намаляването на отбранителните разходи. Това може да не е лесно, но е жизнено важно. Окуражаващо е, че някои страни като Полша, Румъния и прибалтийските републики вече предприеха ясни стъпки в тази посока. Очаквам, че срещата на НАТО ще покаже, че сме готови да инвестираме повече, за да поддържаме силна нашата отбрана.

Действията на Русия не могат да бъдат игнорирани. На карта е заложен световният ред след края на студената война. Така че от НАТО има нужда повече от всякога. В Уелс сме решени да покажем, че НАТО - това е бизнес.
--------------------------
Авторът е генерален секретар на НАТО. Статията му е публикувана в британския вестник "Файненшъл таймс".