"За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме.

Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила..."

Това каза тази сутрин жената на Боян Петров - Радослава Ненова по бТВ.

"Днес е последният ден", призна обаче тя за спасителната мисия.

Китайските спасители ще огледат места на сателитната снимка – сенчести и други, които не са проверени, след като вчера непалците са прекратили търсенето.

Всичките места са в ниското – между базовия лагер и лагер 1.

"Може да е хлътнал в пукнатина, което се случва доста често всъщност.

Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не можем да знаем какво се е случило – дали е в цепнатина, дали е скрит в някоя пещера и да изчаква", каза Радослава.

Тя допуска, че може би само в началото е имал сили и да се е скрил, но ако бурята е била причина, трябваше да е слязъл досега.

"Сега шансът е просто толкова минимален!... Но като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората - дали да са живи или не.

Аз съм се хванала за надеждата, не за факти", каза още жената.

Тя спомена, че истинска вълна от хора се е включила и самата тя се е научила на много неща, без да знае какво се прави и как се регира в такава ситуация.

"Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно поучавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ, свързват се с мен от различни точки на света и ми дават варианти за маршрута – неща, които можем да правим", призна жената на алпиниста.

"Не мисля, че може да го е страх – той не се страхува в планината. На нас ни изглежда рисково и опасно, но той там си беше щастлив", допълни Радослава.

Тя даде пример, че дори не знаела, че Китай и Непал са в по-особени отношения и дори двете държави не знаели как да реагират на молба на трета страна да се обединят в името на нещо.

"Хората виждат нещо като "Биг брадър" тече на екрана, включват се, изключват се... Но реално смислените хора са малко, които знаят за какво става въпрос."

Без инсулин може да останеш жив достатъчно дълго, заяви още тя. Една блуза е открита от Боян, но това няма значение, каза още Ненова.

Тя отговори и как вижда бъдещето:

"Със сигурност с детето искаме да отидем до базовия лагер по някое време, след време... Аз не се сърдя на планината", завърши Радослава.