Спасителната операция по въздух по издирването на алпиниста Боян Петров е приключила, обявиха българите, които участват в мисията.

Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в мисията, написа следното във фейсбук, като приложи и видео:

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево, качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!"

Рано тази сутрин хеликоптер излетя от летището в Катманду към връх Шиша Пангма в може би последен опит да открие изчезналия на 3 май Боян Петров. От поста на Кирил Петков става ясно, че курсът е платен от приятели на зоолога.

Малко по-късно Петков публикува видео, в което представи част от екипа на спасителите, включващ китайци, непалци и българи. Той изтъква именно това, обединените усилия и прецедентите, създадени заради Боян: разрешителното, което Китай издаде за хеликоптерите, фактът, че за първи път са осъществени полети на такава височина (над 7000 м) на Шиша Пангма, мащабите на акцията и т.н. 

Петков благодари на всички, включително на правителствата, посолствата и на хората, които отделиха лични средства и направиха възможна операцията. Той изтъкна риска за живота на пилоти, катерачи и т.н.

"Нека следваме този пример, даден от усилията по издарване на легендата Боян Петров. Заедно можем да се обединяваме и да създаваме прецеденти. Заради Боян", изтъкна Кирил Петков.

Очаква се информация от компанията Simrik Air, която ръководеше въздушната операция, и от медията Dream Wanderlust, следяща мисията.

По-рано днес Dream Wanderlust обяви следното във фейсбук:

Екипите огледаха вече изследвани места, но и такива, които не бяха оглеждани още. Времето днес в района се определяше като "умерено добро" за разлика от вчера, когато вертолетите изобщо не успяха да се отлепят от земята.

Едва след приключване на акцията ще бъдат направени заключения, казва Dream Wanderlust. 

Към финал е и операцията по земя. Днес китайските шерпи оглеждат района между лагер 1 и базовия. Непалските катерачи вече спряха търсенето. Не е ясно дали китайците ще продължат и утре.