Правителството одобри днес предложението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова проектът АЕЦ "Белене" да бъде "реализиран на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия". Това ще бъде внесено и 44-ото НС, което трябва да вдигне забраната за АЕЦ "Белене", наложена през март 2012 г. по искане от първия кабинет на Бойко Борисов. 

Третото правителство на Борисов обаче реши да размрази проекта с два аргумента - че България притежава оборудване, за което плати над 660 милиона евро, след като бе осъдена от руската страна пред международен арбитраж, и че в проекта до момента били вложени над 3 милиарда лева.

По думите на Петкова, правният способ за реализиране на настоящото намерение е отделяне на активите и пасивите на НЕК по проекта в отделно дружество и до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура. Според енергийния министър така ще се види доколко е реален инвеститорският интерес, който се заявява в последната година. Такъв има проявен от китайската държавна ядрена компания CNNC, а преди ден руската държавна компания "Росатом" отново потвърди, че е готова да участва под каквато и да е форма във Втора атомна.

На заседанието днес са били разгледани няколко варианта, свързани с възможността за "рационално използване на оборудването на АЕЦ "Белене". Парламентът задължи Теменужка Петкова до края на юни да внесе няколко предложения за целта.

"Първият вариант е за неизползването му, но това означава загуба на всички разходи, направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е най- негативният вариант. Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но е почти невъзможен. По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект. Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко е удачен за българската държава. Разгледан е и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но е рискован", обясни Теменужка Петкова. Разгледан е и вариант оборудването да се реализира като седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, каза и вицепрмиерът Томислав Дончев. "В днешното решение за АЕЦ "Белене" няма нищо спонтанно. Още от момента, когато имаше решение на арбитража, още от доставката на произведеното оборудване за всички е ясно, че трябва да бъде намерено най-доброто от икономическа гледна точка този актив да бъде оползотворен. Решението е абсолютно изрядно от техническа гледна точка и ако получим мандат от Народното събрание, ще тестваме пазара и ще видим как той реагира на една такава възможност", обясни Дончев.

Държавата би могла да бъде съдружник с някакъв дял, с който се надявам, че ще може да контролира дейността, за да се гарантира сигурността на гражданите. Нелепо е това решение да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции – Изток или Запад, заяви Томислав Дончев.

В интервю за радио Фокус заместник-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че съществува парламентарно мнозинство за изграждането на ядрена мощност независимо от нейната локация. Известно е, че БСП подкрепя проекта за Втора атомна, а сигурно в пленарна зала решението ще бъде подкрепено и от Обединените патриоти (може би без НФСБ) и "Воля".

"Ако в даден момент опозицията получи властта, то проектът за АЕЦ "Белене" ще бъде продължен. За първи път политическият риск за проекта е сведен до минимум", заяви той. 

И пак Русия

От Сочи снощи заместник генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров приветства новината за рестарт на проекта за Втора атомна. 

Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина, коментира Комаров на форума "Атомекспо 2018", който се провежда в Сочи.

"Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас - като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България", допълни той.

По-рано Теменужка Петкова заяви, че "Росатом" са конструктори на проекта, производители на оборудването: "Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от "Росатом".