Председателят на ПГ на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров бе на посещение в Иран, където проведе срещи на високо равнище. Това съобщиха от партията. Съвсем наскоро Сидеров посети Крим.

По времена на визитата си Сидеров е разговарял с първия вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири за потенциала за развитие на търговско-икономическите взаимоотношения.Сидеров гостува и в иранския парламент. Там е бил посрещнат от председателя на групата за приятелство с България г-н Али Бейги. Двамата са обсъдии отношенията между двете страни.

"За първи път съм в Иран. Позицията на партията ни е за по-широко сътрудничество, но и по-голям суверенитет във външната политика. Ние сме член на ЕС и НАТО, но не пречи да поддържаме приятелски отношения със страни извън Евросъюза. За нашата партия е важно да развиваме икономически отношения с Русия, Иран, Китай. Сега сме част от управляващата коалиция в България и ще се опитаме да влияем в тази посока", заяви Сидеров пред иранския депутат от консерваторите.

Той е казал още, че "Атака" поддържа добри отношения с подобни партии в Европа като Северната лига в Италия, Партията на свободата в Австрия, Фронт национал във Франция и трябва всички да се съберат в един алианс.

"Ще се радвам да получим подкрепа и от Иран", допълни Сидеров.

Според него докато председателства Съвета на ЕС България трябва да повлияе за отношенията между Иран и Европа.

"Това е добър шанс за двете страни. Има български компании, които биха работили с удоволствие с Иран и хората от финансовите среди трябва да работят в тази посока. Историята е доказала, че санкциите не са решения и не работят. ЕС ще се еманципира от САЩ и ще има добри възможности за сътрудничество. Лично се ангажирам  да работя в тази посока", заяви Сидеров.

Той е поканил Бейги и негови колеги от консерваторите от иранския парламент в България. Сидеров е изтъкнал, че е от особено значение да се открие директна въздушна линия София-Техеран и трябва да се работи за по-скорошното осъществяване на връзката.

От своя страна иранският депутат е заявил, че се прави всичко възможно под формата на групите за приятелство да развиват отношения и за тях България е много важна страна.

Сидеров присъства и на откриването на Ирано-български бизнес форум в Техеран. Събитието се проведе при засилен интерес от над 150 ирански фирми и е с цел да насърчи директните контакти между бизнеса от двете страни при създаване на благоприятни условия за развитие на  двустранните търговско-икономически отношения.