Знам как трябваше да изглежда съставът на служебното правителство, за да няма недоволни и мрънкащи.

Къде съм чул мрънкане ли? А вие къде живеете?

Премиер трябваше да е Ангела Меркел – нито повече, нито по-малко. Икономиката трябваше да се поеме от Бил Гейтс, спортът – от Димитър Бербатов, отбраната - от Путин, вътрешните работи – от Хорейшо, а за здравеопазването може и да поспорим – или д-р Хаус, или д-р Куин Лечителката.

Личностите са важни, даже най-важни. И все пак добре е да сравняваме с наличния „мат'рял“, със себе си, с обкръжението си, с бившите, със следващите. Със сигурност за всеки пост президентът можеше да намери в пъти по-качествени хора. Хората обаче са тези и голяма част от тях изглеждат доста прилично. Особено на фона на предишните.

Служебното правителство няма капацитета нито да „оправи“, нито да провали България – два месеца и половина са достатъчно кратко време. Затова както крайно негативните реакции срещу него, така и оптимистичните суперлативи са неуместни.

Поставените от президента задачи наистина звучат прекалено големи за служебен кабинет – много повече биха подхождали на политическа сила, която търси доверието на избирателите за 4-годишно управление. Но и оценките за „превишаване на правомощията“, „намеса в предизборната кампания“ или пък дори „нарушаване на конституцията“ не са нищо повече от политически мотивиран хейт.

Протестът дойде на власт – Някои от министрите в новото правителство, заедно със самия премиер, бяха участници в протестите срещу правителството на Орешарски и модела #Кой. Правителството обаче не е на протеста, а на президента Росен Плевнелиев – той избра министрите, той ги назначи. Той носи и отговорността. Всеки от министрите може да бъде свързван с каквото и да е – все пак са хора с опит. Отговорността обаче е ясна. Този път имаме отговор на въпроса Кой? Президентът.

Държавният глава превишава правомощията си – Заявката за ревизия на някои от действията на предишния кабинет видимо изнерви много хора. Не можело служебно правителство да ревизира бюджет, не можело да номинира еврокомисар, не можело да се опитва да подреди енергетиката. Къде пише, че не може? Служебното правителство е правителство като всички други, просто работи без парламент. Какъв е смисълът да наричаме една група хора правителство, ако те нямат право да упражняват изпълнителната власт?

Ужас! Премиерът е комунист – Комунист е. Казвал го е много пъти. Както и много пъти е показвал, че има собствено мнение. Ама как десен президент ще назначава ляв премиер? Интересно кой е левият и кой е десният подход при спешното подпомагане на пострадалите от наводненията? Кой е левият и кой е десният подход при публичното представяне на всички числа за състоянието на държавата? Кой е левият и кой е десният подход при събирането на една маса на всички играчи в енергетиката и поставянето на начало на разговори за бъдещето? Служебният премиер е служител на президента и въпросите за ляво и дясно трябва да се отправят към горния етаж. За два месеца и половина дори няма да имаме време да стигнем до този въпрос.

Това, което може да направи служебното правителство, е да покаже различен стил. Да представи истината за състоянието на отделните сектори, да взима прозрачно решения, да води диалог с гражданите и бизнеса и да не се заиграва с олигархични кръгове.

Звучи много малко на фона на поставените от президента задачи, но дори и само това да постигне кабинетът „Близнашки“, то никак няма да е малко.

П.П. И ако се появяват сред хората, без да отцепват по няколко улици, също няма да е малко.