Държавата ще отпусне малко пари на регистрираните розопроизводители, които са претърпели щети, по схемата "де минимис" - разрешеното от Брюксел държавно подпомагане, за чийто размер се приема, че не заплашва да деформира конкуренцията. Освен че са регистрирани, те трябва да притежават и сертификат за посадъчния си материал.

Това стана ясно след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят - от 1.80 до малко над 2 лева за килограм.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда”, каза Порожанов.

Земеделският министър обеща да се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите. "Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза Порожанов.

В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло, което се прави от роза "дамасцена" и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.

Утре в земеделското министерство ще има среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.

"Предходните две години цените на розовия цвят бяха много добри, защото и международните пазари бяха добри. Цените през 2017 година достигнаха и до 4 лева нагоре, което, спрямо себестойността на розовия цвят, е една сравнително добра печалба за розопроизводителите. През 2016 година изкупните цени също бяха високи - средната цена достигаше до 5 лева", припомни Порожанов.

Той подчерта, че годишно България произвежда розов цвят за малко над 3000 тона розово масло, като реално продава два пъти повече на база вносни продукти и химически добавки, което компрометира българското розопроизводство.

В момента има количества розов цвят в българските дестилерии, които не са реализирани в предходните години, а са с висока себестойност, защото самият розов цвят е изкупуван на над два пъти по-високи цени от сегашните. В последните две години, именно заради високите изкупни цени, се отчита нарастване на площите с рози с по 10% всяка година и в момента се обработват над 400 000 декара розови насаждения.