Сайтът за споделяне на видеоклипове YouTube се похвали с нова услуга - стрийминг на музика. YouTube Music ще бъде достъпен в 5 държави от 22 май, а по-късно - в още 14 други страни по света.

Услугата ще бъде достъпна през отделно приложение. Безплатната версия ще пуска реклами между песните и ще може да свири само като е отворена, както е сега и нормалната апликация за смартфон. Платената пък ще е 9.99 долара на месец. 

Първи достъп до услугата ще получат потребителите в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Мексико и Южна Корея. Скоро след това ще бъде пусната и в още 14 държави, някои от които - в Европа. Все още обаче не е ясно кога ще дойде в България.

YouTube Music ще има сериозно предимство пред конкурентите си Spotify и Apple Music - освен масово достъпните песни, потребителите ще могат да слушат и множество кавъри на аматьори и полупрофесионалисти, ремикси, изпълнения на живо, както и стотици хиляди плейлист.

Любопитно е, че Google, които са собственици на YouTube, вече имат подобна услуга - Google Play Music. Тя ще продължи да работи, макар да не успява да се конкурира с останалите на пазара.