"Челси" за осми път спечели купата на Англия след победа с 1:0 срещу "Манчестър Юнайтед" в 137-ия финал за най-стария футболен трофей в света на стадион "Уембли".

Еден Азар донесе отличието на Футболната асоциация на "сините" с гола си след отлична индивидуална акция и дузпа в 22-ата минута. Шампионът от 2017-а все пак спаси сезона с отличие, докато "Юнайтед" остана с празни ръце, записвайки две втори места.

"Челси" бе по-организираният и опасен пред една от вратите тим през първата час. И голът на Азар дойде закономерно. Отборът на Антонио Конте влезе по-добре в битката и още в началото пропусна да открие.

В 22-ата Азар се откъсна, бе съборен от Фил Джоунс и от наказателния удар откри резултата. А преди това, само в рамките на две минути, и двата съперника претендираха за неотсъдени дузпи - срещу Антонио Рюдигер за "Челси" и Алексис Санчес за "Манчестър Юнайтед".

До почивката "червените дяволи" имаха инициативата, но успяха да застрашат Тибо Куртоа едва в края на полувремето.

След почивката белгиецът обаче имаше доста работа - "Юнайтед" натисна и зареди голови опасности. Пропуски за "дяволите" направиха Маркъс Рашфорд (два пъти), Фил Джоунс, Пол Погба...

"Челси" заложи на контри. В 70-ата минута Маркос Алонсо изтърва да реши мача, а в продължението на ситуацията топката срещна ръката на Ашли Йънг. Но дори след преглеждане на видеоповторение (VAR) от страна на рефер в кабина на стадиона не бе отсъдена втора дузпа.

В крайна сметка "Челси" удържа и грабна отличието. С това бе поставен и край на сезона на най-високото ниво в английския футбол.

На мача не присъстваха членове на британското кралско семейство, а оттам и не участваха в награждаването - заради сватбата на принц Хари с Меган Маркъл.