САЩ и Китай се споразумяха да предприемат мерки за намаляване на дефицита на САЩ в търговията с Китай, предаде Ройтерс.

Според разпространено днес изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти.

"Има консенсус по вземането на ефективни мерки за значителното намаляване на търговския дефицит на Съединените щати в стокооборота с Китай", се казва в изявлението.

В него се посочва, че китайската страна ще направи това с цел да удовлетвори "нарастващите потребителски нужди на китайския народ" и заради "висококачественото икономическо развитие". Освен това намаляването на дефицита на САЩ в търговията с Китай ще бъде в подкрепа на "растежа и заетостта в Съединените щати", са казва още в документа. 

Съвместното изявление беше предшествано от двустранни преговори, състояли се в четвъртък и петък, отбеляза Ройтерс.

Поредният етап на изостряне на търговските отношения между Вашингтон и Пекин започна на 3 април, когато администрацията на Тръмп публикува списък с продукти, внасяни от Китай, за които планира да въведе допълнителни мита от 25%. В отговор Пекин пък публикува списък с американски стоки, които планира да бъдат облагани с аналогични мита. Влизането в сила на ответните мерки зависи пряко от това дали САЩ ще изпълнят заканите си.