Един и същи текст, позоваващ се на анонимни „запознати“, предупреждаващ за някаква „опасност“ и разпространяван като вирус в социалната мрежа – познато ви е, нали? Глупостите винаги са намирали добър прием във Фейсбук и са нещо типично за слабо информирани потребители.

От няколко дни хора копират едно и също предупреждение:

„Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене“, защото била „отровна“.

Източникът: „Приятел ми изпрати съобщение“...

Нямаше да ви занимаваме с поредния опит за масова психоза, ако в него активно не се бе включил и български народен представител. Таско Ерменков от БСП сподели на публичния си профил във Фейсбук „предупреждението“.

Имаме информация, че е запознат и депутат," завършва анонимката.

"Запознатият депутат съм аз", затваря кръга Ерменков.

По-късно в историята се намесиха ДАНС и ГЕРБ:

Публикацията на Таско Ерменков принуди „Софийска вода“ да излезе със специално съобщение в неделния ден:

Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени днес, 19.05.2018 г.

„Софийска вода“ публикува и данните от изследванията за наличие на живак, уран и олово от началото на месеца до днес – всички проби показват много по-ниско наличие от допустимите норми.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също каза, че тези твърдения са абсолютно неоснователни.

Не знаем какво точно съдържат слуховете, но се говори, както за тежки метали – живак и олово, така и за радиоактивност. По всички тези показатели ние вече имаме резултати и те са отрицателни. Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода“, увери д-р Кунчев пред „Фокус“.

Много граждани коментират публикацията на Таско Ерменков и изразяват възмущение от опита му да всява паника. Други реагират с традиционното българско „А бе, щом го пишат...“ Стотици са споделили "предупреждението". Т.е. опитът за всяване на паника е успешен.

...

Ето публикацията в профила на Ерменков: