Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе предизборна реч пред хиляди турски граждани, живеещи в чужбина и пристигнали за целта от редица европейски страни в Сараево, търсейки подкрепа от тях в предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори в Турция, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Ердоган избра Сараево - столицата на приятелски настроената към него Босна и Херцеговина, тъй като европейските страни, в които живеят компактни маси турци, като Германия, Австрия и Холандия, му отказват да води предизборна агитация на тяхна територия, мотивирайки се със съображения за сигурност. А десният австрийски канцлер Себастиан Курц, който е противник на турското членство в ЕС, направо посочи миналия месец, че на Ердоган няма да му бъде позволено да използва за политическите си цели турските общности в Европа. 

Изборите на 24 юни имат особено значение за Турция, защото ще ознаменуват преминаването към мощна президентска система вместо досегашната парламентарна, и това ще даде на Ердоган като президент (ако, разбира се, бъде преизбран, в което малцина се съмняват) изключително широки пълномощия начело на изпълнителната власт. 

"Като европейски турци вие винаги сте ни давали широка подкрепа. Сега ние отново се нуждаем от нея на тези избори", каза турският лидер пред около 15 000 ентусиазирани свои съграждани, събрали се в най-голямата спортна зала в босненската столица. 

Ердоган даде израз на дълбоките си симпатии към босненските власти, като нарече страната им пример за демокрация за разлика от други големи европейски страни, които не му позволиха да води предизборна агитация там. Мюсюлманинът Бакир Изетбегович, който в момента оглавява на ротационен принцип тричленното босненско президентство, лично го посрещна на летището на Сараево и бе до него и на митинга в спортната зала. Турският президент няма намерение по време на визитата си да се срещне със сръбския и с хърватския членове на президентството. 

В речта си Ердоган обеща, че неговото правителство ще работи за откриване на възможности за работа на турските граждани, които се пенсионират в чужбина, както и за нови програми за децата и внуците им да учат турски език там, където живеят. Той призова поддръжниците си да участват активно в европейската политика по места като начин да се тушират антитурските настроения в съответните страни. 

Новата политическа система на страната бе одобрена с малко мнозинство на референдума през април м.г., но 59 на сто от живеещите в чужбина турци гласуваха за промяната. Над 3 млн. турци, които живеят в чужбина, имат право да гласуват в предстоящите турски избори, припомня АП. 

Ройтерс цитира един от участниците в митинга - македонски студент от турски произход, който каза:

"Ние дойдохме в Сараево само за един ден, за да подкрепим нашия спасител Ердоган". 

Вчера турската държавна Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс, съобщи, че е имало сигнали са възможен опит за убийство на Ердоган по време на балканските му посещения. Запитан за тези съобщения, той отговори:

"Тази новина стигна и до мене и точно затова съм тук... Такива заплахи и операции не могат да ни отклонят от нашия път".