"Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, петрол и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България."

Това заяви президентът Румен Радев в Москва в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде БТА. Радев е на двудневно работно посещение в Русия.

"Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие", каза още президентът.

(В действителност обаче парламентът не е взел такова решение - б.р.)

Според него България и Русия имат едно огромно предимство. И то е, че отношенията им не се базират само и единствено на икономически интерес. Те са свързани с дълбоки исторически, духовни и културни връзки.

"Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор. Стокообмен от 3,6 милиарда евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности", смята Радев.

Затова според него е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията. 

Радев изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Президентът благодари за поканата, като отбеляза, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес. Радев изтъкна, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина - 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война", заяви Радев.

Дмитрий Медведев смята, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение.

"Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност", каза руският премиер.

Според него двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал. Медведев изрази надежда интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошна визита на премиера Борисов.

"Разчитаме, че в резултат на вашата визита ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво", каза руският премиер.

И допълни, че в скоро време очаква посещение на премиера Бойко Борисов в Русия, съобщи ТАСС.

Медведев не е поставял темата за санкциите спрямо Русия.

"Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често", коментира Радев.

Той посочи, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за миналата година е успяла да измести Германия като пряк инвеститор номер едно в Руската федерация.

"Знаете мнението ми за санкциите, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя", добави Радев.

(Срокът на санкциите на ЕС срещу Русия изтика на 23 юни. И тогава България като председател на ЕС трябва да излезе с предложение - б.р.)

Радев изтъкна, че има и тежки области, където трудно ще се намери решение, но не трябва да се бяга от диалог. Такава например е лицензионният режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР.

Тук България има своите определени интереси, отбеляза Радев. Българският военнопромишлен комплекс е важна част от икономиката ни. Има обаче изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас, и България трябва да отстоява своите интереси. Като пример Радев посочи изискването България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо. Но не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни.

Утре Румен Радев трябва да се срещне с колегата си Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.

След срещата с Медведев Радев даде брифинг за българските журналисти. Какво каза, може да видите във видеото: