Върховната административна прокуратура се заема с "наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране".

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

"При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона", пишат от обвинението.

Това е поредната "пътна" акция на ръководеното от Сотир Цацаров ведомство, след като след поредица инциденти в края на 2017 г. той нареди цялостна общодържавна инспекция на пешеходните пътеки - дали са в нужните цветове и дали изпълняват останалите изисквания на нормативните актове.

А ако се питате докъде са "зебрите", през март бе дадена втора пресконференция от главния прокурор Цацаров и министрите Валентин Радев и Николай Нанков. Там бе отчетено, че успешно са проверени близо четиринадесет хиляди броя: 13 629 в населени места и 352 по републиканската пътна мрежа. Оказа се, че в Пазарджишко повечето "зебри" са оранжеви, на места са пó нагъсто от 250 м или са дублирани със светофар.

От пиар мероприятието състваха само... общините, които са собственик на споменатите над 13 000 пешеходни пътеки.

След предписанията обаче от юни ще има втора вълна от проверки.

Ето и цялото съобщение на ПРБ от днес:

ВАП организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове - Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др.

В съответствие с ръководните и контролни правомощия с инспекционни действия са натоварени председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - за републиканските пътища, и кметовете на общини - за общинските пътища.

При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона.

Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен и през юли във ВАП ще се получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия, издадени актове. 
Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.