Обявеният още през миналата седмица протест на "Демократична България" срещу рестарта на проекта АЕЦ "Белене" от властта да бъде "преместен" за друг час или място, различно от пространството пред Министерския съвет. Това е поискала столичната полиция от организаторите с мотив - по същото време на същото място щяла да се случи демонстрация в защита на втората атомна централа.

"Позитивната" за решението на правителството на Бойко Борисов проява се оказа организирана от АБВ - партията, учредена от бившия президент Георги Първанов, чийто нов лидер, избран този уикенд, е бившият социалист и бивш вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков.

Защитата на АЕЦ "Белене" като мероприятие във вторник привечер пред Министерския съвет не е обявена никъде - нито в сайта на самата партия АБВ, в случай че симпатизантите й решат да я подкрепят, нито в медиите, нито в социалните мрежи, показа проверка на Клуб Z. За разлика от протеста на "Демократична България", към който ще се присъединят и от комитета "Да спрем БеляНЕ", който е широко промотиран от четвъртък миналата седмица - 17 май.

Това е и денят, в който от "Демократична България" подават уведомление в Столичната община за провеждане на протест в 18,30 ч. във вторник пред Министерския съвет, показа проверка на Клуб Z. От общината пък казаха, че проявата на АБВ е била заявена за същото място и същия ден, но малко по-рано по време от тази на "Демократична България". Поне това показвали входящите номера на документите в системата на Столичната община, обясниха оттам. И тъй като изглежда АБВ са били "първи по време" - следва вторите по време да се съобразят и или да променят часа, или да променят мястото на събитието си с оглед на опазването на обществения ред.

От АБВ все още няма съобщение за проявата им, не е налично и писмото, с което са уведомили Столичната община за нея. 

От "Демократична България" изпратиха своето уведомление, разпространиха и декларация срещу опита протестът им срещу "Белене" да бъде спрян или осуетен.

Ето пълния ѝ текст: 

Властта иска да спре протеста срещу АЕЦ "Белене"

Днес в 10:00 часа в СДВР беше извикан представител на "Демократична България" във връзка с обявения Национален протест против рестартирането на АЕЦ "Белене", насрочен за утре, 22.05.2018 г., пред Министерския съвет.
СДВР изиска "Демократична България" да промени деня, мястото или часа на протеста с „аргумента“, че по същото време е „организиран“ контрапротест в защита на проекта "Белeне" от ПП АБВ.
"Демократична България" е заявила в общината и е обявила в Столичната община и публичното пространство организацията на протеста в указаните от закона срокове.
Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста може да бъде наложена само от кмета на Столичната община в 24-часов срок от уведомлението за провеждането му.
Такава забрана няма.
Властта чрез СДВР се опитва да спре протеста на "Демократична България". Изплашеният  Борисов очевидно се крие зад гърба на Румен Петков, когото изпраща да защити кражбата "Белене". Никъде в публичното пространство /в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи/ няма информация за подобно събитие на ПП АБВ.
Заявяваме, че няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол „Белене“  и в джобовете на сателитите на Путин.
Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018-а и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем.

Очакваме ви на протеста!

Очаквайте подробности.