„Отказът на България от „Южен поток“ бе груба грешка. Турция веднага се хвана за своя шанс, а ФРГ строи „Северен поток-2“. Добър урок за София.“

Това написа в профила си в туитър руският сенатор Алексей Пушков. 

 

 

РИА Новости припомня, че през 2011 г. България се отказа от прокарването на тръбопровода за „Южен поток“ през своята територия. По-късно Москва и Анкара подписаха споразумение за изграждането на „Турски поток“ със същата мощност по дъното на Черно море.

В момента на посещение в Русия е българският президент Румен Радев.

В интервю за в. „Комерсант“, публикувано вчера, той заяви намерението на София да си гарантира преки доставки на руски газ през Черно море. И предложи това да бъде наречено „Български поток“. Той допълни, че „такъв подход е продиктуван от здравия разум и изискванията за енергийна сигурност и ефективност, и то не само по отношение на България, но и на ЕС като цяло“, както и че „такива стремежи по нищо не се различават от намеренията на Германия да реализира „Северен поток-2“.

Според руския политолог Александър Сафонов примерът на Турция е повлиял на България. По думите му реализирането на руско-турския проект дава възможност за решаването на въпроса как енергийните ресурси да бъдат доставяни в Европа.

„Ако те минават през България или ако България поне частично получава ресурси през турска територия, това ще бъде твърде изгодно за София“, заяви Сафонов пред РИА Новости.