Реакцията в руските медии на посещението на българския президент Румен Радев е подигравателна. Това каза пред бТВ политологът Евгений Дайнов. Посещението на Радев започна вчера, днес се очаква той да се срещне с Владимир Путин.

"Българите дойдоха да се молят, но трябва да се помолят по-качествено."

Така Дайнов обобщи медийното отразяване на посещението на Радев. Според него президентът все още не се е научил на политика и в Русия ще бъде "надговорен, надхитрен".

"Мисли си, че прави някакъв пробив и казва на Бойко Борисов - ела след мен. Така не се прави", смята Дайнов.

И допълни, че президентът не знае как се преговаря с руснаци.

"Не можеш да отидеш там и да кажеш - искам газ, мирен атом и петрол, ама съм натовска държава, няма да ви купувам самолетчетата. Като кажеш "ние сме натовска държава" - те те слагат в графата предател. Това е политическо послание, той не знае, че дава политическо послание", коментира Дайнов.

Според него Радев изглежда като имитация на Георги Първанов, по чието време се е стигнало до визита на Владимир Путин у нас и до договаряне на три големи проекта в енергетиката.

"Аз много симпатизирам на Румен Радев, опитва се да внесе някакъв свеж полъх в българската политика, да изчисти малко този провинциален феодализъм. Неговото политическо неумение просто е фрапиращо, време е да се научи. Според мен той не е готов да говори с Путин, безпокоя се какъв ще бъде резултатът", смята Дайнов.

И допълни:

"Много се надявам да излезе достатъчно неодран от тази авантюра, за да се превърне в политик."

Според журналиста Валери Тодоров все пак посещението е знаково, защото възстановява диалога.

"Президентът има куража да каже някои неща, които по-голямата част от българите си мислят", смята Тодоров.

Според него призивите на Радев за сътрудничество по проекта "Белене" и изграждане на газопровод до българското крайбрежие са опит да се поставят въпроси, които биха могли да влязат в дневния ред и при предстоящата визита на Бойко Борисов.

"Руснаците разбират, че въпросът с МиГ-овете е приключил. Реакцията в медиите е умерена", каза още Тодоров.

Според него медийните реакции ще са по-конкретни след срещата с Путин.