Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава бяха снощи в световноизвестния московски Болшой театър.

Двамата гледаха постановка на операта "Зигрфид" на Рихард Вагнер, представена от Софийската опера и балет.

 

Радев е на двудневно работно посещение в Русия. Вчера той се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев, а днес трябва да се види с президента Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.

 

Преди да отиде на опера, Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица.

"Самият факт, че в българския календар има такъв празник, е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете", изтъкна държавният глава.

 

Той напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата.

„Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието днес отдаваме нашата висока почит“, каза Радев.

Той се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. „Винаги където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията“, посочи Румен Радев.