Реакторът за АЕЦ "Белене" е реактор второ поколение, строен през 80-те години, много остаряла технология и никой не говори за това, заяви експертът по кохезия и еврофондове на обединението "Демократична България" Радан Кънев в предаването "Лице в лице" на bTV. Той сравни оборудването, за което България беше осъдена и плати над 660 милиона евро, със стар "Москвич".

По инициатива на "Демократична България" тази вечер пред Министерски съвет има протест срещу изграждането на втора атомна електроцентрала - проект, който властта се кани да рестартира.

"Безспорно е, че става въпрос за реактор второ поколение, строен през 80-те години - заради поредица от корупционни действия в минали управления България придобива реактор и трябва да строи цяла ядрена централа и да преживее повишение на цената на електричеството, което няма да й е необходимо", заяви Кънев.

По повод мероприятието на АБВ, насрочено малко преди протеста, в подкрепа на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", Радан Кънев отбеляза, че позицията на "цялото червено войнство в българската политика отдавна е известна, те не я крият, но за нас е интересна политиката на властта". 

Той припомни, че в парламента има две формации, които имат трайна политика по този въпрос и са я показали през 2011 г., когато "БСП плюс Първанов (президента Георги Първанов 2002-2012 г., по-късно създал АБВ  - бел.р.) и Петков (Румен Петков, бивш зам.-шеф на БСП, днес председател на АБВ - бел.р.), ВМРО и "Атака" правеха референдум, за да се изгражда централата в Белене".

Радан Кънев заяви, че по онова време позицията на десните, към които се числят и ГЕРБ, е била против изграждането на втора атомна електроцентрала в България. А днес тези, които твърдят, че са дясната проевропейска версия на българската политика, а изпълняват политиката на БСП, показва, че в някои отношения са много неразличими, коментира Кънев. 

Той посочи, че става дума за сеизмична площадка - констатирано и от БАН, за много остаряла технология, а огромната тема за ядрените отпадъци, актуална за десетки поколения след нас, е нерешена.

Така че ние не сме мотивирани от омраза и някакво голямо "не" за нашия протест, а от това, че България няма нужда от АЕЦ "Белене", стана ясно от интервюто на Кънев.

През 2005-2006 г., г-н Първанов, г-н Овчаров, който е подсъдим и престъпник в устатата на Борисов, обясняваха, че ако го няма Големият шлем на Първанов (трите проекта, договорени на 18 януари 2008 г. с президента Путин - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и нефтопроводът Бургас-Александруполис - бел.р.), 2011-а ще има режим на тока. Обаче 2011-а мина, а няма режим на тока, заяви Радан Кънев.