Доналд Тръмп е крайно въздържан в отношението си към руския президент Владимир Путин и това не убягва. Журналистът от в. “Гардиън” Люк Хардинг, работил като кореспондент на британския всекидневник в Москва, е убеден, че Русия разполага с изобличаващ материал срещу Тръмп. Предлагаме ви интервю на Хардинг, дадено за германския всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

В книгата си “Предателство” описвате тесни контакти на Доналд Тръмп с Москва. За вас американският президент агент на Путин ли е?

“Агент” не е точното понятие, то събужда погрешни асоциации. Доналд Тръмп не изпълнява казашки танци в униформата на съветски полковник. Решаващото е, че както като кандидат, така и като избран президент и положил клетва като такъв има особена връзка с Путин. Пример е въздържанието на Тръмп да критикува стопанина на Кремъл, макар иначе остро да критикува наред, преди всичко германците и техните автомобили. Той е рязък по отношение на Тереза Мей, кмета на Лондон, Холивуд, “Ню Йорк таймс”, но има един-единствен човек на планетата, към когото е олицетворение на самата любезност – Владимир Путин. Тръмп има навика да се надсмива на малките на ръст мъже. Такъв е Путин, но в този смисъл Тръмп никога не го споменава.

Коя е причината за ласкавото отношение на Тръмп към Путин?

Компроментиран е. Имаме доказателства, че в Москва тайно е сниман на видео. Не знаем какво се вижда на видеото. Може би си ляга рано и в леглото чете френска новела от XIX век. Може би е нещо екзотично. Това, което знаем, е, че КГБ и наследницата му ФСБ имат богат опит тайно да снимат известни личности. Връзките на Тръмп с Русия имат дълга история, започваща с пътуване през 1987 г., организирано и платено от съветското правителство. Още тогава е бил под наблюдение. Много неща говорят, че при Тръмп става дума за операция On-off, което ще рече, че КГБ просто е набирал материал, за да го обвърже и да му влияе. Според жаргона на тайните служби това се нарича “култивиране”, сиреч отглеждане.

Как е продължило всичко това?

Тръмп е продължил да бъде “култивиран”. Най-интензивно е било през 2011, 2012 и 2013 г. по време на президентството на Обама.

Наред с компроментиращото видео има ли и други индикации?

Всички членове на първия отбор на Тръмп по един или друг начин са имали връзки с Москва или руска връзка – Джеф Сешънс, Майкъл Флин, Рекс Тилърсън, Феликс Сатър, Пол Манафорт или Картър Пейдж. За мен това беше, като че ли Москва е съставила отбора на Тръмп.

Но това не са доказателства.

С най-голяма тежест са финансовите връзки. Де факто десетилетия наред фирмите на Тръмп са функционирали като перални за руски пари кеш. И отчасти като скривалище за руски гангстери. Мнозина от тях през 80-те и 90-те години на миналия век са живеели в "Тръмп тауър". Това може да се докаже. По-късно много от тях бяха осъдени и попаднаха в затвор.

Забележително е, че описвам всичко това в книгата си, а Тръмп не подаде жалба срещу мен. Продадени бяха стотици хиляди екземпляра. Книгата беше номер 1 в списъка на бестселъри на “Ню Йорк таймс”. В творбата си открито обвинявам Тръмп в пране на пари, а той не реагира. Нямаше и едно писмо от адвокат на Тръмп. Можете да го интепретирате, както си искате.

Значи според вас Тръмп е компрометиран. Докъде стига теорията ви за влиянието на Путин върху Тръмп?

Само вижте какво се случи с външния министър Рекс Тилърсън. Когато той каза, че покушението с отрова срещу Сергей Скрипал в Солсбъри е било дело на руската държава и остро го осъди, два часа по-късно беше уволнен от Доналд Тръмп. По-късно той обоснова уволнението с твърдението, че отдавна е обмислял подобна стъпка. Узнах от най-добри източници от Белия дом, че Доналд Тръмп е изпаднал в ярост, когато е прочел изявлението на Тилърсън. Отказал е и да посочи аргументи за уволнението му. Значи дори хората в Белия дом са на мнение, че в някаква степен Тръмп изпълнява задания на чужда сила.

Това е прекалено...

Да, знам, звучи невероятно като в роман, но за жалост до известна степен е реалност и това става пред очите ни.

Вие съзирате и връзка между опита за убийство на Скрипал и работата на специалния разследващ прокурор Робърт Мълър, който разследва вмешателството на Русия в американската предизборна битка и връзките с Тръмп. Те в какво се състоят?

Атентатът срещу Скрипал е послание на арогантността и сплашване на Великобритания, която вече няма приятели в Европа, няма добри отношения с Германия и твърде лоши отношения с Тръмп.

На второ място, атентатът е послание към онези в Русия, предимно в руските тайни служби, които са готови да сътрудничат със Запада и особено с разследващия прокурор Мълър. На всички потенциални “изменници” беше казано:

“Това ще ви се случи! Ще ви преследваме! И ще ви настигнем! Същото ще се случи и на семействата ви, ако ни предадете.”

Към това трябва да се прибави, че атентатът беше и послание към британската тайна служба MИ-6, която продължава да е голям противник на руските спецслужби. Точно служителят на MИ-6 Кристофър Стийл беше човекът, съставил досието за връзките на Тръмп с Русия, което нанесе огромни щети на Москва и на авторитета на Путин.

Достатъчни ли са реакциите на Запада във връзка с атентата?

Тереза Мей оповести, че принц Уилям няма да пътува до Русия по повод Световното първенство по футбол. Путин плаче, германският национален отбор плаче, всички плачат (смее се). Гоненето на дипломати е окей, но не е достатъчно. Решаващо би било да се спрат потоците руски пари към Лондон. Повечето от тях са от нелегални източници. В това отношение не бяха предприети сериозни стъпки. Те обаче биха били необходими.

В Германия има доста симпатии към Путин и мнозина във Федералната република не вярват, че Москва носи отговорност за атентата срещу Скрипал. Как е във Великобритания?

След отравянето на Александър Литвиненко с полоний британците разбраха посланието: в Москва на власт е отвратителен и отчасти убийствен режим, който върши, каквото си иска, все едно къде.

За жалост Америка твърде късно разбра това послание. А аз не съм убеден, че то изобщо е достигнало до Германия. Не бих казал, че немците изначално са мудни, но в страната има много силно про-Путин лоби, което е също така много мощно в индустрията и в света на бизнеса. Ето защо съм на мнение, че в Германия не се знае с кого точно си имат работа в Москва.