Лидерите на Полша смятат да подкрепят решението на правителството на САЩ за изтегляне от ядреното споразумение с Иран за разлика от общата позиция на Европейския съюз, в който това решение е подложено на силни критики, предаде Асошиейтед прес. 

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша желае да поеме ролята на "неформален посредник" и да обяснява съответно на членките на ЕС и на високопоставени американски официални лица позициите на другата страна. 

Предложението на полското правителство за посредничество донякъде се отклонява от обединения фронт на лидерите на ЕС, демонстриран през миналата седмица на срещата на върха в София, където те обявиха, че продължават да подкрепят ключовото ядрено споразумение с Техеран, отбелязва АП.

 
Полският външен министър Яцек Чапутович каза в понеделник по време на посещението си във Вашингтон, че Варшава подкрепя останалите страни от ЕС в търсенето на начини за ограничаване на икономическите щети от решението на администрацията на Доналд Тръмп, докато, "що се отнася до стратегическите измерения и проблемите на сигурността, ние разбираме и американските опасения". 

Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение, заяви онзи ден шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в отговор на речта на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който изреди драконовски условия за ново споразумение с Техеран, предаде Франс прес.

"Речта на държавния секретар Помпео с нищо не показа как изтеглянето от иранското ядрено споразумение е направило или ще направи региона по-безопасен срещу заплахата от ядрено разпространение или как би ни поставило в по-добра позиция да влияем на поведението на Иран в области извън обхвата на иранското ядрено споразумение", заяви Могерини.

И заключи:

"Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение."

Могерини призова международната общност да нормализира търговските си отношения с Иран, допълва БТА. Тя припомни, че подобна нормализация е ключова част от иранската ядрена сделка, която трябва да бъде изпълнена от международната общност.