След като постави белотата на пешеходните пътеки и чистотата на пътните знаци под специален надзор, сега прокуратурата възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова да провери спазват ли се законовите изисквания по стопанисването на плажовете предвид старта на летния сезон.

От Върховната административна прокуратура (ВАП) искат от Ангелкова да провери първо дали има осигурен свободен достъп до плажовете, без да се определят такси за това (надзорът за законност е прерогатив на ВАП, а в случая става въпрос дали се спазва Законът за устройство на черноморското крайбрежие, б.р.)

Както е известно, всяко лято избухват скандали с ограничаването на свободния достъп до ивицата, гарантиран не само от законите, но и от конституцията, от страна на собственици на земи, намиращи се зад плажовете. Така например на "Силистар" частници не допускат туристите да стигнат до плажната ивица с автомобили, освен ако не заплатят такса за паркиране. Оплаквания имаше и за плажа в Росенец, където се разполага т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Огради периодично изникват и около "Русалка". Протести пък предизвика новата дървена ограда на испанската "Ибердрола Инмобилария", с която тя маркира имота си в горичката зад "Корал", а общински път, по който да се стигне до плажа, на практика няма.

Прокуратурата иска от Ангелкова да провери и дали се спазва изискването за 50 на 50 зони - за свободно плажуване, т.е. с лични плажни принадлежности и с платени такива.

"По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели", припомнят от ВАП.

Проблемът тук е, че законът не казва как се уреждат въпросите с един плаж като "Велека" в Синеморец, например, където свободната зона се намира много по-далеч от пътя, който води към плажа отколкото платената такава. За да се достигне до нея, трябва да се премине половината плаж. Все пак бе пресечена практиката от минали години, при която концесионерите разполагаха на първа линия платените шезлонги и чадъри, а плажуващите, които не искат да плащат за сянка, бяха изтикани зад тях.

Ангелкова ще трябва да направи проверка още за законосъобразно поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

"Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж", припомнят от ВАП.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен. След това ще има "обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона... и за санкциониране на виновните лица".

Самата Ангелкова анонсира преди дни, че и това лято ще има множество проверки по плажовете. И въпреки че очевидно прокуратурата не й вменява отговорност да следи и за палатки на пясъка, министърката обяви, че в обхвата на дейността й ще попаднат и т.нар. диво къмпиращи.