Германска компания се извини, че е публикувала изображението на покрито с шоколад маршмелоу в сватбена рокля. Това се случи в деня на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, съобщава Би Би Си.

Снимка на "Шококус" ("Шоколадова целувка"), популярен сладкиш в Германия, беше пусната във фейсбук със следния коментар:

"Какво чакате? Не искате ли и вие да сте Меган днес?"

"Шококус" е в бяла рокля в катедрала и с надпис на снимката "пяна в бяло", явно нещо, което трябва да напомня за вътрешността на десерта, който е от крем, както и да има игра с думи с "видение в бяло".

Потребителите на социалната медия реагираха, като определиха написаното като "расистко". Снимката бързо беше изтрита.

Говорител на компанията "Супер Дикманс" нарече публикацията "глупава и смущаваща".

От фирмата написаха:

"Много се извиняваме! Светът на "Супер Дикман" е пъстър и разнообразен и напълно далече от расистките мисли."  

Връзките между популярния сладкиш и расизма не са нещо ново. По-старото поколение в Германия, а и не само там, го наричаше "негерскус" (т. е. целувката на чернокож).

Немската обществена телевизия ZDF също беше критикувана, че някои от забележките на коментаторите по време на живото предаване на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл са били расистки. Така Меган била описана като "екзотична" множество пъти, а госпъл изпълнителите "пяли красиво черно". Телевизията обаче отхвърли обвиненията, като обясни, че е нормално като част от информацията да се споменава произходът на Меган Маркъл, пише "Шпигел".