При изключително високите си цени за малко пространство, пазарът на недвижими имоти в Ню Йорк си е малко скандален. Например една от най-разкошните градски къщи в мегаполиса с над 8000 кв. фута жилищна площ - близо 743.2 квадратни метра, не може да намери купувач.

Брокерите я наричат "архитектурен шедьовър" и "Версаят на Манхатън", но 15-стайната къща може да добави и "неизползваема" към списъка си от прилагателни.

Градската къща на Upper East Side, собственост на брокера на търговска площ Кенет Лауб, е на пазара от април 2003 г. и сега е в ръцете на 12-ия екип брокери, които се опитват да продадат дома, съобщи New York Post. Самият Лауб се сдобива с луксозния имот през 1986 г. срещу 4 милиона долара.

Брокерската къща Corcoran, която сега се опитва да го продаде, е свалила цената до 19.75 милиона долара. Това е сериозен спад спрямо обявената през декември 2007 г. цена от $35 млн., най-високата за последните 15 години. Никоя друга градска къща в Манхатън не е прекарала толкова време на пазара, според New York Post.

Дори и сега, поевтинял с над $15 млн., манхатънският "Версай" продължава да е смятан за доста надценен, в сравнение с най-търсените жилища около Сентръл парк и Пето авеню в Ню Йорк. Градска къща в района беше продадена за 9.5 млн. долара през януари.

Според изданието има няколко причини, поради които купувачите не "захапват": квадратурата е малко подвеждаща, тъй като включва и мазето, а имотът може да е придобил лоша репутация, след като е бил на пазара толкова дълго. Освен това нейните великолепни интериори, вдъхновени от Версай, след като Лауб обновява къщата, може да изглеждат малко старомодни за съвременния купувач.