Може ли ГДБОП да сваля и сайтове за фалшиви новини. Според депутата от ГЕРБ и член на медийната комисия в парламента Тома Биков – да.

Засега това било само лична негова идея, за която само разговарял с колеги народни представители, разказа Биков пред Клуб Z. Поводът – отдавна повдиганата тема за липса на регулация по отношение на онлайн съдържанието, изобилстващо от фалшиви новини.

"Сайтовете са абсолютно нерегулирана среда. Моята лична идея, на която все още не съм дал ход, само говоря с колеги, е на първо място да се направи регистър на собствеността на сайтовете и всеки сайт да се впише в него", разказва депутатът.

По думите му в регистъра трябва да се съдържа информация и за собствениците на онлайн медиите – идея, притворена и в законови изменения от депутати от ДПС, начело с Делян Пеевски още през февруари. Засега проектът на Движението стои "на трупчета" с мотива, че и Министерският съвет анонсира, че също ще пише законодателни текстове за медийна регулация и двата проекта трябва да се обединят и да се разгледат заедно в Народното събрание. Какво гласят текстовете на кабинета все още не е известно.

Биков доразвива идеята като предлага всеки сайт, който не е обявил собствеността си, да бъде поставен под специален надзор на съдържанието, защото сайтовете, които се крият зад блог платформи, чрез GoDaddy и пр. обикновено са и автори на фалшиви новини.

"Когато някой го няма в регистъра, той вече трябва да бъде подозрителен", посочва Биков.

Този надзор можело да се осъществява от Съвета за електронни медии (СЕМ), "за да не правим нови специални структури", като СЕМ ще сезира ГДБОП за сайтове, разпространяващи фалшиви новини.

Сега на СЕМ са вменени отговорности само по отношение на радиото и телевизията, но наскоро председателят му София Владимирова анонсира, че медийният регулатор е готов да разпростре надзора си и върху онлайн съдържанието.

"Според мен трябва да се дадат правомощия на МВР, по-специално на ГДБОП, да следи този процес на фалшиви новини, за да можем да отделим истинските от фалшивите сайтове. Тези, които са в регистъра и са с имената си и пускат фалшиви новини, ще подлежат все пак на някаква естествена регулация от тези чиито авторитет е накърнен. Като пуснеш фалшива новина за някого и си се подписал като журналист или си собственик на медията, подлежиш на съдебен процес. Но не можеш да съдиш сайт, който няма собственик. Когато нямаш възможност да се защитиш, тогава на ГДБОП трябва да бъде дадена такава поне да оскъпи този процес като блокира сайтове. А тези, които ги произвеждат пак да си правят нови, и после пак да ги блокират, което поне ще оскъпи тази дейност", смята Биков.

Онлайн медиите, които са вписани в регистъра, можели да сложат и лого, указващо това. Така читателите щели да са поне една идея по-сигурни, че източникът на информация е легитимен.

Биков обаче признава, че няма как да се регулира процесът с обявяването на реалната собственост на сайтовете. Честа практика у нас е реалните собственици да се крият чрез подставени лица, а за меродавна се приема информацията за вписванията в Търговския регистър. Много от медиите са и собственост на чужди компании.

"Изпълнението е много тънък момент, защото ако се преминат определени линии бихме могли да бъдем обвинени, че искаме да нарушим свободата на словото. Затова много внимателно трябва да се дадат такива правомощия на ГДБОП, за да не се прехвърлят някакви граници и да се тръгне в посока на ограничаване на медиите", посочва още депутатът на Бойко Борисов.

Все още не е ясно дали ако тази идея някога види бял свят, то тя ще бъде записана в закон или само като разширение на сега действащата нормативна уредба. 

"Въпросът със сайтовете не е обхванат по никакъв начин, а вече минаха доста години откакто интернет е фактор в тази среда. За мен е задължително да се постави поне някаква основа. Все пак говорим за хибридна война. Трябва да се опитаме да противодействаме на тази атака", посочва в заключение Биков.