Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Пекин и Берлин държат на съществуващата ядрена сделка с Иран след като САЩ по-рано този месец излязоха от споразумението, сключено през 2015 г., съобщи Ройтерс. Меркел направи това изявление на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, където пристигна на двудневно посещение.

Ли Къцян посочи от своя страна, че иранският проблем "се решава на базата на многостранно споразумение и успешното му уреждане зависи от това дали последователно и стриктно се изпълняват съответните договорености", предаде ТАСС.

Китайският премиер заяви също, че страната му винаги е подкрепяла единна и просперираща Европа и че Китай и Германия подкрепят свободната търговия, предаде Ройтерс.

По-късно днес Меркел, която е придружавана от малка бизнес делегация, ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин. 

А снощи иранският върховен водач аятолах Али Хаменей постави на европейските страни седем условия, ако искат Техеран да остане в ядреното споразумение след излизането на САЩ от него, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Хаменей оповести тези условия на среща с представители на трите клона на властта в страната.

"Европейските банки трябва да гарантират продължаването на търговията с Иран. Не искаме да започваме борба с тези три страни /Франция, Германия и Великобритания/, но не можем и да им се доверяваме", се посочва в изявление на аятолаха, публикувано на неговия сайт и цитирано от Ройтерс.

Хаменей заяви също, че европейските сили трябва да обещаят, че няма да искат нови преговори с Иран за програмата му за балистични ракети и за дейността му в Близкия изток. Сред другите условия Хаменей посочи гарантирането от европейските страни на иранските продажби на петрол.

"В случай, че американците успеят да навредят на нашите петролни продажби, европейците трябва да компенсират загубите и да купуват ирански петрол", изтъкна той.

Освен това, по думите на Хаменей, страните от ЕС трябва да покажат, че може да им се има доверие в работата по ядреното споразумение с Иран. 

Иранският върховен лидер предупреди, че ако европейците не изпълнят тези искания, Техеран ще възобнови програмата си за обогатяване на уран, която е спряна по силата на споразумението, за да се минимизира риска от разработване на ядрено оръжие от Иран.