Адвокатът на американския президент Доналд Тръмп е получил тайно поне 400 000 долара, за да организира среща между него и украинския държавен глава Петро Порошенко, съобщава Би Би Си.

Майкъл Коен е взел парите от държавни служители, близки до Порошенко, твърди британската обществена медия, като се позовава на двама източници в Киев. Адвокатът не е регистриран по американския закон за чуждестранните агенти, който задължава всички лобисти за интереси на друга държава да съобщят на властите на САЩ.

Коен отрича да е получавал пари от Киев.

Срещата се състоя в Белия дом миналия юни. Малко след връщането на Порошенко в Украйна, местната антикорупционна агенция прекрати разследването срещу Пол Манафорт – бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп. Той бе и първият обвинен по разследването за руска намеса в изборите в САЩ. Според специалния прокурор Робърт Мълър Манафорт е действал като украински агент без да се регистрира, получавал е подкупи от Киев и е участвал в пране на пари.

Пред Би Би Си високопоставен служител в администрацията на Порошенко разказва за ролята на Коен при организирането на срещата.

Причината той да бъде замесен е, че официалните украински лобисти във Вашингтон и посолството успели да осигурят единствено “среща за снимки“ на Порошенко с Тръмп. А на украинския президент му трябвали “истински разговори“ с американския му колега.

Затова Порошенко решил да търси друг канал. Задачата била дадена на бивш съветник на украинския държавен глава, който се обърнал към украински депутат. Той пък използвал личните си контакти в благотворително дружество в Ню Йорк. Така депутатът се свързал с адвоката на Тръмп Майкъл Коен, който получил 400 000 долара за услугите си. Според втори източник от Киев подкупът е бил 600 000 долара.

Няма причини да се смята, че американският президент е знаел за подкупа, изтъкват от Би Би Си.

По-рано този месец Майкъл Авенати, адвокат на порноактрисата Сторми Даниълс, която съди Тръмп, разпространи твърдения, че Коен е получил стотици хиляди долари от американска фирма, свързана с руски олигарх.

Според публикувани в туитър документи Коен е получил 500 000 долара от Columbus Nova, фирма, която се управлява от братовчед на Виктор Векселберг - руски олигарх, който е в близки контакти с Кремъл и е председател на руската компания за инвестиции Renova. По-късно информацията бе потвърдена от в. "Ню Йорк таймс".