"Ако положението ескалира ще въведем нови санкции срещу Русия", така коментира президентът на САЩ Барак Обама въвеждането на контрасанкции от страна на Кремъл.

Според него наложените от Запада на Москва забрани действат както е било планирано и прогнозирано и оказват огромен натиск върху руската икономика. Той още един път призова Кремъл да възобнови сериозните преговори по ситуацията в Украйна.

"Президентът Путин има избор: да се опита да реши проблемите в Източна Украйна по дипломатичен и мирен път и да позволи да украинците сами да решават бъдещето си или да продължи досегашния курс, като в този случай ще нанесе дългосрони вреди на руската икономика и собствения си народ", заяви Обама.

Попитан дали САЩ ще доставят оръжие на Киев, щатският държавен глава отвърна, че засега не се налага. "Разбира се, ако Русия атакува Украйна, това вече е друг въпрос, но сега не сме на този етап", уточни той.

Обама анилизира международното положение на пресконференция в края на тридневната среща на върха САЩ-Африка във Вашингтон. За първи път на нея присъстваха 50 лидери от черния континент.