БК "Балкан" (Ботевград) ще сезира Международната федерация по баскетбол (ФИБА) за расизъм по време на втория мач от финалната серия за титлата на България срещу "Левски-Лукойл" снощи в зала "Универсиада", заяви президентът на клуба Михаил Михайлов пред БНТ.

Срещата бе прекратена три минути преди края заради опита на запалянковци на "сините" да нахлуят на игрището и хвърлените предмети към "Балкан", но и от скамейката на гостите към феновете.

Ултраси на "Левски-Лукойл" провесиха импровизирана бесилка към тъмнокожите баскетболисти на "Балкан" - точно над пейката им, имаше също расистки възгласи и маймунски звуци.

Двубоят бе доигран днес - 24 часа след началото си, пред празна зала. Тимът на Константин Папазов-Тити спечели със 71:65 и изравни серията - 1:1. Следващите два мача са в Ботевград - в събота и понеделник. Ако има пети, той ще е в София.

Продължава обаче да се коментира случката от сряда вечер, а не толкова чисто баскетболът, който и без това е на ниско ниво, поне ако се съди по първите две срещи.

"Като председател на клуба съм длъжен да защитя играчите на отбора, което длъжностните лица в залата не можаха да направят. Баскетболистите ни бяха обиждани през цялото време. Особено четиримата американци в нашия състав. Към тях имаше множество подвиквания, като Black Monkey, казва Михаил Михайлов, цитиран от botevgrad.com. - Особено фрапиращ бе моментът, в който зловещо провисналата на метри бесилка бе посочена недвусмислено на Брандън Фортънбъри, който реагира болезнено и трудно успяхме да го удържим. Да не говорим за множеството хвърлени към играчите и длъжностните лица на пейката предмети - монети, запалки, бутилки с вода, прътове от знамена и торби, пълни с пясък или камъни. Затова съвсем отговорно заявявам, че ще сезираме ФИБА."