Ако испанският премиер Мариано Рахой се размине само с пропускането на финала на Шампионската лига тази вечер, той ще е огромен късметлия.

Вчера той обяви, че поради избухналата поредна политическа криза в страната му няма да пътува до Киев за мача на любимия му "Реал" (Мадрид) срещу "Ливърпул". Много вероятно е на следващия финал той вече да бъде в качеството на обикновен политик, и то опозиционен. Или на адвокат, каквато е професията му.

Този път кризата не е в Каталуня, където сепаратистите не спират с опитите си за обявяване на независимост. Последните събития дори нямат нищо общо със сепаратизма. А са предизвикани заради корупция в редиците на управляващата консервативна Народна партия (НП) на Рахой.

На 24 май социалистите, които са главната опозиционна сила, внесоха искане за вот на недоверие срещу испанското правителство. А "Сиудаданос" ("Граждани") - най-голямата парламентарна сила, подкрепяща кабинета, направо поиска предсрочни избори.

Причина са произнесените същия ден присъди срещу 29 бизнесмени и бивши функционери на НП за различни престъпления, сред които измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията били част от незаконна схема, спомагала за финансирането на партията. Подсъдимите получиха общо 351 години затвор.

Първата реакция на Рахой бе да заяви, че няма да свика избори. Той заяви, че Испания има нужда от политическа стабилност, за да запази силното икономическо възстановяване, което в момента преживява, след като бе ред най-силно пострадалите от световната икономическа криза страни. Премиерът се зарече, че ще прослужи четиригодишния си мандат.

"Искането за вот на недоверие е в разрез с политическата стабилност, от която страната ни се нуждае, и с икономическото възстановяване. Лошо е за Испания", каза Рахой.

Властта му обаче е сериозно разклатена. Партията му няма абсолютно мнозинство. Тя има подкрепата на либералите от "Сиудаданос". Но те набират все повече популярност. И според много проучвания биха спечелили изборите, ако те се провеждат сега.

Съвсем естествено, "Сиудаданос" няма да пропуснат шанса да се възползват. Пък и не е проблем да бъдат развалени близо 150-те им договорки с НП.

Случаят "Гюртел"

Присъдите от 24 май са завършекът на случая, известен в Испания като "Гюртел".

Всъщност Gürtel е немска дума и означава "каишка". Това е просто буквален превод на испанската дума correa. Само че в случая не става дума за никаква каишка, а за бизнесмена Франсиско Кореа, който е движил схемата и който тази седмица бе осъден на 51 години и 11 месеца затвор. Тази е и най-суровата от издадените присъди.

И досега не е ясно защо аферата е кръстена на немския превод на "каишка".

Франсиско Кореа

Всичко започва през 2007 г. Тогава НП е в опозиция, а на власт е Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от премиера Хосе Луис Сапатеро. В Прокуратурата за борба с корупцията постъпва оплакване от Хосе Луис Пеняс, бивш общински съветник в мадридската община Махадаонда. При това той е от НП.

Пеняс предава на прокуратурата тайно направени записи на разговори с хора от схемата, която ще получи названието "Гюртел". Всички те са свързани с НП. Продължителността на записаните разговори е над 80 часа.

От тях става ясно, че приближеният до консерваторите Франсиско Кореа е раздавал щедри подкупи и подаръци на държавни чиновници на най-различно ниво. Най-много са били облагодетелствани общинарите. В замяна те предоставяли на "свои", разбирай свързани с НП бизнесмени, примамливи обществени поръчки, предимно в сферата на строителството. Пеняс е получил "само" 260 000 евро.

Разследването започва през 2009 г. И постепенно става ясно, че замесените са десетки. Схемата действа в Мадрид (по-специално в общините Посуело и Махадаонда) и автономните области Кастиля и Леон, Валенсия и Галисия.

Мрежата е оплетена още през 1999 г., по време на първия от двата поредни мандата на премиера консерватор (1996-2004) Хосе Мария Аснар. И е действала до 2005 г.

Изникват имената и на пет испански фирми – 4 от тях с английски названия – които организират всички публични събития, свързани с НП в споменатите автономни области, Галисия и Валенсия. Три от тези фирми са собственост на Франсиско Кореа. Това са Special Events, Easy Concept и Orange Market.

Вторият човек в тази схема е Луис Барсенас – ковчежникът на НП. Тази седмица той бе осъден на 33 години и 4 месеца затвор, както и да плати глоба в размер на 44 милиона евро. Съпругата му Росалия Иглесиас получи 15 години зад решетките.

Луис Барсенас

Барсенас е човекът, движил и съхранявал цялата документация на подкупите. Той е използвал поста си, за да получава подкупите. Бившият ковчежник призна преди няколко години в интерю за в. "Ел Мундо", че е водил двойно счетоводство. Благодарение на този факт той е раздавал пари на редица партийни функционери, включително Рахой, който по времето на Аснар бе първо министър на държавната администрация, а после – вицепремиер и вътрешен министър. Често парите били слагани в кутии за пури и куриерите ги придавали така на получателя.

В крайна сметка Мариано Рахой стана първият в историята на Испания действащ премиер, принуден да дава показания в съда. Това се случи през юли 2017 г.

Пред магистратите Рахой заяви, че не е чувал за черните каси и че никога не се е занимавал с финансите на партията. Но едва ли някой е повярвал на тези думи. Само че обратното много трудно би могло да се докаже юридически.

Рахой ловко се измъкна, когато бе уличен през 2013 г. в изпращане на окуражителен SMS до Луис Барсенас. Посланието гласеше, че от партията "ще направим всичко, каквото можем". Премиерът се оправда, че искал да каже, че няма да направят нищо, което би възпрепятствало закона.

Но самият Рахой не е сред обвиняемите по случая "Гюртел". И едва ли ще бъде. Произнесените на 24 май присъди изглеждат сурови и справедливи. Пък и го отнесоха поне две едри риби – Франсиско Кореа и Луис Барсенас.

Опозицията е слаба и разединена

А дали Мариано Рахой ще бъде свален – това също не е ясно. Исканията на различните му противници са коренно различни. Те са като орел, рак и щука.

Социалистите настояват за вот на недоверие, а "Сиудаданос" - за предсрочни избори. Радикалната левица в лицето на "Унидос подемос" ("Заедно можем") пък не желае в никакъв случай да действа заедно със "Сиудаданос".

Разположението на силите в испанския парламент в момента е такова, че са необходими депутатите най-малко от три партии, за да бъде постигнато нещо.

Любопитното е, че вота на недоверие няма да подкрепят дори представените в испанския парламент каталунски сепаратисти, за които Рахой е смъртен враг. Те обаче не желаят да застанат на страната на социалистите заради подкрепата им за член 155, който отне временно автономията на Каталуня заради обявяването на независимост.

Така че засега 100 процента е сигурно едно нещо. - Довечера Мариано Рахой ще гледа финала на Шампионската лига по телевизията в Мадрид.