Севернокорейският лидер Ким Чен-ун днес се срещна отново с южнокорейския президент Мун Дже-ин, за да обсъдят постигнатите на предишната им среща мирни споразумения и евентуалната среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Утре Мун ще обяви лично резултатите от днешната среща с Ким, продължила близо два часа, съобщава канцеларията на южнокорейския президент.
Срещата се състоя в граничното селище Панминчжон, на север от Демилитаризираната зона.

"Двамата лидери проведоха откровена размяна на мнения за изпълнението на декларацията от Панминчжон, приета на 27 април, както и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея", се казва в изявлението на канцеларията на Мун, цитирано от ТАСС.

Необявената среща е последният драматичен обрат в изминалата седмица на дипломатически промени в позициите около планираната за 12 юни безпрецедентна среща на върха между САЩ и КНДР и най-ясният знак, че лидерите на двете Кореи се опитват да съхранят възможността за провеждането на този форум, отбелязва Ройтерс.

Днешната среща в Панминчжон идва един месец след първата междукорейска среща на върха от повече от десетилетие на същото място на 27 април, на която Мун и Ким заявиха, че ще работят за безядрен Корейски полуостров и официално прекратяване на Корейската война (1950-1953 г.).

Вчера Тръмп заяви, че Вашингтон води продуктивни разговори с Пхенян за провеждане на срещата на върха на 12 юни в Сингапур, ден след анулирането й.

Според сп. "Политико" екип от 30 служители на Белия дом и Държавния департамент се готви да замине за Сингапур през уикенда.

Очаква се този екип да обсъди програмата и логистиката за срещата на върха с представители на Северна Корея. 

По-рано Тръмп съобщи, че срещата на върха може все пак да се състои, след като приветства помирително изявление на КНДР, в което тя заяви, че запазва готовност за преговори.