Че в Русия някои неща не са като другаде, не е голяма тайна. Така например за профилактика държавата осигурява студен душ за гражданите си. В буквалния смисъл на думата. Всяка година в големите градове топлата вода се спира за седмици  – за щастие по време на топлия сезон, пише в своя кореспонденция от Москва Андре Балин, публикувана в германския в. “Ханделсблат”. Авторът, който е кореспондент на изданието в руската столица, обрисува ситуация, добре позната и у нас с една дребна разлика – българската “Топлофикация” публикува своевременно графика си за профилактика.

Но как е в Русия? Ето какво пише Балин:

В квартал по квартал топлоснабдителите затварят крана на топлата вода. Всеки, който има бойлер, може да се чувства щастлив. За останалите възможността е или да позвънят на вратата на някой съсед, разполагащ с бойлер, или да стиснат зъби и да зъзнат под студения душ. Мнозина намират изход с топлене на вода на печка или с електрически нагревател.

Едва когато липсва топла вода, човек забелязва колко важен за нас е напредъкът на цивилизацията. Не само при миенето на коса или крака, но, примерно, и при миенето на съдове. Най-тежки са седмиците без топла вода за семейства с деца.

Руснаците не могат да проумеят защо десетилетия след залеза на Съветския съюз все още се стига до централно спиране и пускане на крана.

“Ние можем да летим в Космоса, да строим ядрени ракети и с помощта на нашите хакери да определяме кой ще стане президент на САЩ, но не можем през цялата година да си взимаме нормално душ, както е по цял свят”, шегува се московчанинът Евгений и иронично добавя: “Може би пък така се каляваме за случай на криза.”

Поне официално спирането на топлата вода не е мярка за закаляване, а за подготовка на градовете за зимата. Казват, че лятно време се подменят тръби и се извършват ремонти. Това налагало спирането на топлата вода. Защо процесът трае по-дълго в сравнение с цивилизования свят, чиновниците от една страна го обясняват със суровата зима в Русия, от друга – със системата на централизирано топлоподаване, която била далеч по-голяма в сравнение с Европа и ето защо било нужно по-дълго време за ремонти и поддръжка.

Все пак през последните години времето на спирането на топлата вода в Москва беше съкратено на десет дни. В други градове процесът може да трае три седмици. На Крим, полуостровът, който Кремъл представя като роден рай за отмора, частни туристи трябва да знаят, че понякога ще им се наложи цял ден да се примирят с безводие – няма нито топла, нито студена вода. Просто я спират, често и без предупреждение.

Все пак преди няколко дни в Москва се зададе нещо като революция – тази година топлата вода нямало да се спира. Радостта беше огромна, но за жалост твърде кратка. По-точно казано тя трая до средата на седмицата, когато се оказа, че налягането при пускане на крана за топлата вода е нула. Диспечерът обясни случая странно:

“Вие не сте първите, които се оплакват. Но моят компютър показва, че водата не е спирана. Значи теоретично би следвало да имате топла вода. За жалост нищо не можем да направим.”

Това силно напомня на виц от съветските времена. Мъж слиза на гарата в Москва и пита първия милиционер, когото среща: “Къде тук е принципът на магазина?” Отговор: “Никога не съм чувал за подобен магазин.” Мъжът: “Но би трябвало да е някъде тук. По новините непрестанно съобщават, че по принцип в Москва има всичко.