Илон Мъск предизвика раздразнението на журналистите като съобщи, че има нов план - да създаде сайт, наречен "Pravda" ("Правда") - истина на руски език, съобщава "Политико".

Милиардерът иноватор, който остро реагира срещу негативните статии в медиите за неговия бизнис с електрически автомобили, обясни, че иска да създаде услуга, в която да се оценяват журналистите и медиите за същността на тяхното отразяване на новините.

Идеята е много спорна и веднага предизвика лавина от критики.

Най-малко заради името, което е избрал. Идеята му за заглавие на новия сайт беше Pravda - подобно на съветската новинарска агенция за държавна пропаганда

Но "Правда" е името и на смело издание "Украйнска Правда", чиито журналисти често разкриват корупция по върховете на властта в Украйна, Беларус и Русия.

Преди по-малко от две години едни от репортерите на вестника Павел Шеремет беше убит в Киев от бомба, която избухна в колата му. Създателят на изданието Георгий Гонгадзе беше отвлечен и убит през 2000 г.

"Украйнска Правда" е един от най-добрите независими вестници в Украйна. По-добре е да дадете голямо дарение вместо да се опитвате да ги купите, за да демонизирате още повече медиите“, реагира в туитър Симон Островски, разследващ журналист в  Coda Story, на плановете на Мъск да става професионален медиен критик.

Леонид Рагозин, независим журналист от Москва, също реагира на Мъск като припомни бруталното убийство на Гонгадзе след разкритията за корупция.

"Издателят на този украйнски сайт беше убит за разкриване на корупция на високо ниво, главата му беше открита отделена от тялото му. Журналистите живеят в различна реалност от тази на богатите игноранти, които се опитват да ги учат как да пишат", избухна той.

В петък в туитър Мъск съобщи, че ще купи “Pravduh.com”.

"Проблемът е решен, успях да купя Pravduh.com! Играта започва"

Изглежда "Pravda" скоро ще види бял свят, макар и с леко модифицирано име. Мъск ще е поредният технологичен милиардер, който скоро ще нагази в сложното блато на съвременното създаване на новини. И това едва ли би трябвало да изненадва някого.

Тирадата на Мъск срещу медиите започна след като "Тесла" стана обект на критично отразяване. В една от статиите, публикувани в Reveal, се задаваха въпроси за условията на безопасност в заводите на компанията.

Двуличието в стил "Аз съм по-голям светец от теб" на големите медийни компании, които претендират да казват истината, но публикуват само толкова, колкото да захаросат лъжите, е причината обществеността вече да не ги уважава", написа Мъск в туитър, с линк към публикация на уебсайта Electrek.

Авторът на статията критикуваше новинарското отразяване на последните катастрофи с автомобили на "Тесла" и забавянето на производството на Model 3, като го наричаше "маниакално" и твърдеше, че се наблюдава "ръст на подвеждащите новини с кликбейтъзаглавия".