Григор Димитров премина първия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис - 6:1, 6:4, 7:6(1) срещу 182-ия в света египтянин Мохемед Сафуат.

Очакваше се по-лесна победа за българина, който взе бързо само първия сет, нататък трябваше да положи доста повече усилия, за да спечели чисто.

Сафуат беше изненадващ съперник за Григор, тъй като Виктор Троицки (Сърбия) се отказа поради контузия. Африканецът се оказа "щастлив губещ" и го замени в последния момент.

Във втория кръг петият в световната ранглиста ще спори срещу Николас Джари (Чили) или Джаред Доналдсън (САЩ).

Димитров започна вихрено срещу Сафуат, с когото се оказа, че се познава от юношеските им години. Това заяви той в интервюто си на корта след двубоя. Българинът набързо поведе с 3:0 и даде само гейм на съперника си в първия сет. Той записа два пробива, играта му спореше.

Втората част вървеше още по-убудително в полза на първата ни ракета - 4:0 след нови два брейка. Зададе се разгромен и експресен успех за Григор.

Тук обаче той допусна спад, пък и египтянинът демонстрира характер, постепенно започна да играе все по-добре и да търси слабите страни на своя опонент.

Сафуат намали и върна единия пробив. Така се стигна до 4:3, но Димитров успя да вземе сета с 6:4, макар че съперникът му бе много стабилен на своя сервис. А имаше и точка нов пробив, с което щеше да изравни.

Третият сет вървеше равностойно и почти без колебания на началния удар на двамата. Първата ни ракета пропусна чудесен шанс при 4:4, когато поведе с 40:0 на подаването на Сафуат.

Египтянинът обаче отново отказа да се предаде и направи обрат, с което поведе с 5:4. А до края не стигна до пробиви, така сетът трябваше да се реши с тайбрек, в който Григор Димитров отрано взе инициативата и даде само първата точка на стария си познайник.