Кметицата на Париж Ан Идалго похвали героизма на имигрант от Мали, покатерил се по фасадата на четириетажна сграда във френската столица, за да спаси дете, висящо от тераса, предаде Ройтерс. Мамаду Гасама се превърна в национален герой, а френският президент го покани в Елисейския дворец, за да изрази личната си благодарност. Еманюел Макрон даде френско гражданство на героя.

Френският президент Макрон даде на Гасама френско гражданство. Снимка БТА

Идалго обеща, че градът ще подкрепи стремежа на малиеца да се засели във Франция.

"Поздравления на Мамуду Гасама за неговата смела постъпка, спасила живота на дете", заяви тя в Туитър, като добави, че е разговаряла с мъжа по телефона, за да му благодари.

Видеозаписът, показващ как Гасама се изкатерва бързо, за да стигне до четиригодишното дете, доби огромна популярност в социалните мрежи, а 22-годишният малиец беше обявен от хората за истински "човек паяк". След това той успява да го предаде в ръцете на съсед, който го прибира от съседен балкон.

Идалго разкри, че Гасама й казал, че пристигнал от Мали преди няколко месеца и искал да остане във Франция.

"Отговорих, че тази героична постъпка е пример за всички граждани и че град Париж очевидно ще прояви желание да го подкрепи в усилията му да се установи във Франция", заяви тя.

В. "Паризиен" съобщи, че Гасама вървял в района, когато видял събрали се хора пред сградата, и се втурнал да се катери.

"Направих го, защото беше дете. Покатерих се . . . Слава Богу го спасих", казал той, пише БТА.

Спасителите и пожарната с дълга стълба пристигнали след като Гасама вече държал детето в ръце. Бащата на детето го оставил само вкъщи, а майката била извън Париж.