Полша е готова да плати 2 милиарда долара за създаването на своя територия на постоянна военна база на САЩ, става ясно от документ на Министерството на отбраната, пише изданието Onet.

"Това предложение е продиктувано от явната необходимост от разполагането на постоянна военна дивизия на САЩ в Полша, както и задължението от полска страна да се предоставят 1,5-2 милиарда долара за създаването на съвместни военни обекти и осигуряването на по-голямо установяване на сили на САЩ", се посочва в документ, цитиран от Нюз.ру.

"Полша е готова да раздели разходите, за да стане решението по-рентабилно за САЩ", подчертава Министерството на отбраната.

Публикацията е била потвърдена от полското военно ведомство. 

"Предложението за постоянно военно присъствие на САЩ в Полша е разработено в рамките на мероприятия, насочени към задълбочаване на военното сътрудничество със САЩ, включително увеличаване на броя на американските войски в Полша през 2018 година", допълват от министерството.

Освен стоителството на военни обекти е предвидено и изграждането на болници, училища, спортни зали и жилища за служащите и техните семейства.

Предложението на Полша е изпратено до Белия дом, Конгреса на САЩ, редица правителствени структури, както и до Атлантическия съвет.

"Постоянното присъствие на дивизии на САЩ е необходимо за сдържането на засилващата се опасност от Русия, която заплашва Европа", подчертават в предложението от Министерството на отбраната.

Във Варшава изтъкват, че "създаването на постоянна военна база на САЩ в Полша отговаря на интересите не само на полската страна, но и за осигуряване на безопасност на фона на руската заплаха, като съответства и на Националната отбранителна доктрина на САЩ, която определя агресията на Русия като главна заплаха за САЩ и глобалната стабилност в света".

Освен предоставянето на пари за разполагането на бронетанкова дивизия на САЩ може да бъде предадена на американците и част от инфраструктурата на Министерството на отбраната на Полша, се казва в предложението.

Москва готова да реагира

Русия е готова да реагира на разширяването на инфраструктурата на НАТО към границите си във връзка с плановете на Полша за база на алианса на нейна територия.

Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

„Като цяло, когато установяваме постепенна експанзия на военна структура на НАТО по посока на нашите граници, непосредствено приближаване на инфраструктурата на НАТО до нашите граници, това, разбира се, по никакъв начин не помага за сигурността и стабилността на континента“, изтъкна той.

И предупреди, че „точно обратното, тези експанзионистични действия, разбира се, водят до контрадействия от руска страна, за да се уравновеси нарушаваният всеки път по този начин паритет“.