Руската държавна компания "Газпром“ е подписала с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за Европа. Това съобщи БТА, позовавайки се на съобщение от компанията.

Документите са били подписани в събота по време на икономическия форум в Санкт Петербург. В съобщението се посочва, че „Газпром“ и турската компания "Боташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък.

Не се споменава обаче маршрутът на сухопътния участък. Първоначалните планове на „Газпром“ бяха той да отива от Турция в Гърция, но от известно време не се споменава точна крайна дестинация, а се посочва „до границата на Турция със съседни страни“.

Още през миналата година премиерът Бойко Борисов заговори за такава опция - "Турски поток", проектът, който замести спрения "Южен поток", да завие през България. През декември новината се появи в турската преса, а българският министър-председател я коментира от Брюксел. 

Подписването на документите между "Газпром" и "Боташ" позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместната проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., която ще бъде създадена на паритетна база, посочват от „Газпром“.

Компанията започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ през май 2017 г., като неотдавна бе съобщено, че е приключило изграждането на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Тя е предназначена да доставя газ за турския пазар. Планираната втора тръба със същия капацитет е за пазарите в Южна и Югоизточна Европа, припомня БТА.

Руската компания съобщи още, че между „Газпром“ и „Боташ“ са подписани документи за извънсъдебно споразумение по арбитражния спор, свързан с условията за доставка на руски газ в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че е договорена отстъпка от 10,25% за доставения газ през 2015-2016 г., която означавало, че на Турция трябва да бъдат върнати $1 млрд., платени за руски газ.