Полският премиер Матеуш Моравецки нарече "ново хибридно оръжие" планирания руски газопровод "Северен поток-2", предаде АП.

Според него Москва иска да го използва за подкопаване на НАТО и ЕС.

В изказването си пред Парламентарната асамблея на НАТО във Варшава Моравецки обяви газопровода за "отровно хапче за европейска сигурност"

"Северен поток-2" ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва пряко към нуждаещата се от енергоносители Германия от нови залежи в Сибир, като умишлено заобикаля Полша и Украйна.

САЩ и страни от ЕС споделят възраженията на Полша срещу проекта и предупреждават, че той би дал на Москва по-големи лостове за влияние в Западна Европа.

Полският президент Анджей Дуда също предупреди за руските намерения спрямо Западна Европа.

"Трябва да кажем със съжаление, че Москва така и не прие рухването на имперския Съветски съюз. Нашествието в Грузия и незаконното присъединяване на Крим, както и военната интервенция в Украйна илюстрират истинските намерения на Русия", изтъкна Дуда.

В изказването си на пленарно заседание на Асамблеята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Северноатлантическият пакт трябва да продължава да се променя, като се приспособява към текущите предизвикателства и се учи да управлява взаимоотношенията си с Русия. Той допълни, че на срещата на високо равнище на алианса през юли държавните и правителствените ръководители трябва да подкрепят двоен подход към Русия, основан на възпиране и диалог.

"Трябва да дадем на Русия ясен сигнал какъв ще бъде отговорът за нарушаване на нормите, - каза той. - Трябва едновременно да се стремим към подобряване на отношенията с Русия, дори да не вярваме в тях. Трябва да сме в състояние да управляваме взаимоотношенията с най-големия ни съсед, който значително увеличи присъствието си по границите ни."

БТА