Стратегическият инвеститор, който би се съгласил да реализира проекта за АЕЦ "Белене", трябва "да извади" 17 милиарда лева срещу 3-те милиарда, с които ще участва българската държава като апортна вноска. И при условията на четири "не"-та: без държавни пари, без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване на ток, без преференциални цени на тока.

Това се разбра от днешното участие на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Който и да финансира този проект, изпълнител ще е "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на "Росатом", защото те са собственици на проекта, заяви Добрев.

Той отбеляза, че не става дума за рестартиране на проекта за втора атомна, който първият кабинет на Бойко Борисов спря, а решението бе потвърдено и от парламента в края на март 2012 г. Проектът не е рестартиране, това е проучване на възможността да се намери инвеститор, каза Делян Добрев. Решението, което се очаква от парламента, е да даде мандат на правителството да преговаря, добави той. 

Единственото, с което държавата е приемливо да се ангажира, е да участва в проекта с апортна вноска на движими и недвижими активи, с 3 милиарда, и да кажем на инвеститора - дайте вие останалите 17 милиарда. Защото проектът е за 20 милиарда лева, 20% от брутния вътрешен продукт на България... 

Според Добрев това е 7-8 пъти по-голяма инвестиция от направените в двете т.нар. американски централи в "Марица Изток", взети заедно.

Запитан как ще се справим с проблема с ядрените отпадъци, Добрев заяви, че "коментарите са поляризирани - от осанна до разпни го". 

"Тия ядрени отпадъци трябва да се съхраняват 100 години. Някой знае ли какво ще стане след сто години?!", запита той. България транспортира отработеното ядрено гориво в Русия, но ще трябва да си го прибере, както и да предвиди ново "гробище" за отпадъците от евентуалната втора атомна централа, тъй като Брюксел задължи страните членки на ЕС да не ги изнасят извън границите на Общността.