Северна Корея прати свои висши представители в САЩ и Сингапур, предаде Ройтерс.

Това е поредният знак, че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен ун все пак може би ще се състои.

Ким Йон Чхол – зам-шефът на ЦК на Корейската трудова партия (КТП), трябва да отлети за САЩ от Пекин, където разговаря с китайски представители. Това съобщи южнокорейската агенция Йонхап, като цитира анонимени източник.

Ким Чхан Сон, който де факто е шеф на кабинета на Ким Чен Ун, пък отлетя за Сингапур през Пекин още вчера, съобщи японската телевизия НХК.

За Сингапур пътува и екип за подготовка, който да се срещне със севернокорейците, обявиха от Белия дом.

Представители на САЩ, сред които оперативният зам.-шеф на администрацията Джо Хейгин, заминаха вчера за Сингапур от американската военновъздушна база „Йокота“ в Япония, допълва НХК.

Съобщенията са знак, че подготовката за срещата, първоначално насрочена за 12 юни, е в ход. Миналата седмица Тръмп я отмени, но след ден заяви, че е премислил. Представители на Пхенян и Вашингтон обсъждат подробностите.

Попитан от журналисти на летището в Пекин дали отива в Сингапур за преговори с американците, Ким Чхан Сон отговори, че "отива там да си играе". Това става ясно от кадри на НХК.

Според Йонхап на аерогарата в китайската столица е бил забелязан и Чхое Кан Ир – представител на севернокорейското външно министерство, отговарящ за Северна Америка. Медията не съобщава дали той ще придружава Ким Йон Чхол.

Ако посещението бъде потвърдено, Ким Йон Чхол ще бъде най-висшият чиновник от КНДР, който ще се срещне с американски представители след срещата на маршал Джо Мьон Рок с президента Бил Клинтън в Белия дом през 2000 г.

Ким Йон Чхол, който е бивш шеф на военното разузнаване, е основна фигура в настоящото размразяване в отношенията между двете Кореи, както и на КНДР със САЩ. Той бе заедно с Ким Чен Ун на двете му срещи с южнокорейския президент Мун Дже Ин през април и май и прие американския държавен секретар Майк Помпео при посещението му в Пхенян по-рано този месец.

САЩ и Южна Корея вкараха Ким Йон Чхол в черен списък заради подкрепата му на ядрената и ракетната програми на Северна Корея през 2010 и 2016 г. Заради наложените му санкции той няма право да посещава по нормалния начин Съединените щати. Всяка негова визита там означава, че е получил визово облекчение.

Когато бе висш шеф на разузнаването, Ким Йон Чхол бе обвинен от Сеул в подготовката на смъртоносни атаки среу южнокорейски боен кораб и остров през 2010 г. Американските служби пък го свързаха с кибератаката срещу филмовата компания "Сони пикчърс" през 2014 г. Пхенян отрича всички тези обвинения.